Čelnica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja objasnila kada se može mijenjati zaključena ocjena

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec u utorak je za N1 televiziju komentirala e-mail koji je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović uputila školi svog sina.

Suzana Hitrec naglasila je da je u ovom slučaju došlo do spleta nesretnih okolnosti. “Majka je uputila mail kasno s takvim sadržajem, bilo bi puno bolje da je ravnateljici ranije uputila taj mail, da se situacija mogla pravodobno rješavati. Osobito ukoliko je ona skretala pozornost na određene nepravilnosti. Važno je istaknuti da u mailu nije tražila povećanje ocjene, pa čak ni samo preispitivanje te ocjene, ali unatoč tome nešto se dogodilo da su nastavnici odlučili povećati tu ocjenu i to ne samo jednom učeniku nego više njih”, istaknula je.

Objasnila je kada se ocjena zaključuje i kako se može mijenjati: “Ocjena se zaključuje na zadnjem satu i to javno. Ukoliko učenik ili roditelj nisu zadovoljni zaključenom ocjenom, oni mogu u roku od 48 sati uputiti zahtjev za polaganje tog nastavnog sadržaja pred Povjerenstvom kojeg čini predmetni nastavnik, sustručnjak i razrednik. Ocjena se na tom odgovaranju može povećati, ne i sniziti. To je put kojim se trebalo ićo”.

Prema saznanjima Suzane Hitrec, povećanje ocjena nije bila odluka Nastavničkog vijeća. “Sjednice razrednog vijeća su mjesto na kojem se to odlučuje. Samo u slučaju polaganja pred povjerenstvom se ocjena može promijeniti. Ako to tako gledamo i čitamo naše propise, onda je škola pogriješila jer je promijenila ocjenu”, poručila je.

Na pitanje voditeljice N1 televizije, što bi ona napravila da je dobila takav mail, odgovorila je: “Ja ipak sve naše roditelje doživljavam kao roditelje i to im često u komunikaciji kažem. Ono što bih ja napravila jest da bi odgovorila na mail gospođe, odnosno poslala bi obrazloženje koje ne bih sastavila sama. Velika je šteta da gospođa Milanović nije tijekom godine izravno komunicirala s nastavnicom matematike”.

Milanović o e-mailu školi: “Da je to meni mama napravila kad sam imao 17 godina, ja bih poludio, ali mama je mama”

Sanja Musić Milanović školi svog sina slala mail i žalila se na ocjene i profesoricu. Ravnateljica: “Nije bilo pritisaka”

Komentiraj