Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) objavila je da je blizu dogovoru o podršci manjinskoj vladi Theresi May, uoči razgovora koji se u ponedjeljak održavaju u Londonu.

Čelnica DUP-a Arlene Foster je u novinama Belfast Telegraph uoči planiranog susreta s britanskom premijerkom Theresom May izrazila vjeru da se bliži postizanje prikladnog dogovora s Konzervativnom strankom.

DUP će stranci britanske premijerke davati potporu u ključnim glasanjima u parlamentu poput onih o nepovjerenju ili o proračunu.

Razgovori između DUP-a i konzervativaca započeli su nakon što je May izgubila većinu na prijevremenim parlamentarnim izborima 8. lipnja koje je raspisala kako bi povećala broj svojih zastupnika, obećavajući glasačima “snažno i stabilno” vodstvo tijekom procesa pregovora o Brexitu.

Nakon iznenađujuće loših rezultata zbog koje čelnici oporbe, ali i dio konzervativaca tražei njezinu ostavku, May je bila primorana potražiti podršku malene sjevernoirske stranke koja je dobila deset zastupnika u parlamentu.

Komentiraj

FOTO:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.