Čelnica Hrvatske psihološke komore: “Velikih propusta nije bilo, kolegice su poduzele sve potrebne korake”

Čelnica Hrvatske psihološke komore Andrea Bogdan komentirala je slučaj tragično preminule djevojčice.

“Tragični slučaj premlaćivanja djeteta upozorava i na manjak educiranih stručnjaka u sustavu koji je i prije pandemije bio prenapregnut, a sada se mora nositi i s drastičnim porastom obiteljskog nasilja”, naglasila je Andrea Bogdan u Dnevniku HRT-a.

Andrea Bogdan rekla je da je poslijepodne bila u stručnom nadzoru u Novoj Gradiški, koji provodi Hrvatska psihološka komora nad radom psihologa. Razgovarali su s kolegicama koje su bile uključene u praćenje obitelji od 2018 do danas. Provjerava se postoje li svi preduvjeti, imaju li važeća ovlaštenja, kvalifikacije za obavljanje takvog posla, imaju li uvjete za rad. Nisu uočeni veći nedostaci.

“To je jako mnogo dokumenata koje trebamo proanalizirati, ali velikih propusta nije bilo. Konačni rezultati znat će se u petak”, rekla je.

Na pitanje je li to moguća najava konačnih rezultata, rekla je da kada je riječ o pojedinačnom događaju poput ovog iznimno tragičnog, provjerava se jeli učinjeno sve prema pravilima struke.

“Kolegice su poduzele sve potrebne korake”, rekla je.

Ne može davati mišljenje o samom događaju, ali su psihologinje koje su bile u timu, rekla je, u pet mjeseci otkako je djevojčica vraćena u biološku obitelj odlazile u obitelj u skladu sa standardima. Naglasila je da je zdravstvena kriza u svim sustavima promijenila način rada, ali da se ipak odlazilo u obitelj, promatrala se djevojčica u obitelji. Smatra da je postupak bio proveden u skladu s pravilima.

Kazala je da je procjena o “umjerenom riziku” prilikom vraćanja djevojčice iz udomiteljske u biološku obitelj donesena timski.

“Umjereni rizik znači da su neke obitelji zbog nekih stvari rizične, a dijete koje se vraća nakon dvije godine je dijete koje samo po sebi treba dulje vrijeme za prilagodbu. On se odnosi i na prethodne podatke o roditeljima, a potrebno je voditi računa da se, kada se uspostave određeni kriteriji za poboljšanje, svakome treba dati prilika. Što se tiče terapije i postupaka, u vezi s ovim roditeljima bilo je intenzivnih kontakata i oni su dobili brojne savjete, oni su surađivali”, rekla je .

Komentiraj