CELEBRITY KAO DRŽAVNICI Od Reagana do Weaha

epa

Poput bivšeg nogometaša Georgea Weaha, novoizabranog predsjednika Liberije, nekoliko se slavnih osoba pretvorilo u vrlo uspješne političare.

Ali čak i među njima su sportaši vrlo rijetki.

Reagan i Trump u SAD-u 

Amerikanac Ronald Reagan prva je filmska zvijezda koja je krenula u političke vode. Radijski sportski komentator i dugogodišnji holivudski glumac s B liste, izabran je 1966. za kalifornijskog guvernera, a 1980. postao je i američki predsjednik. Četiri godine poslije obranio je mandat.

Nekoliko desetljeća poslije, u siječnju 2017., njujorški multimilijarder Donald Trump, zvijezda reality televizije bez ikakva političkog, vojnog ili diplomatskog iskustva, izabran je za američkog predsjednika. Od 2004. do 2015. Trump je vodio televizijski show “Pripravnik”.

Holivudska akcijska zvijezda Arnold Schwarzenegger u dva mandata je biran za guvernera Kalifornije, od 2003. do 2011.

Estrada na Filipinima

Vrlo popularan filipinski komičar Joseph Estrada u politici je prošao sve. Bio je gradonačelnik, senator, potpredsjednik, prije nego što je 1998. izabran za predsjednika države. Velika zvijezda velikog ekrana, svrgnut je 2001. u narodnoj revoluciji zbog raširene korupcije.

Martelly na Haitiju

Popularni haićanski pjevač Michel Martelly, poznatiji po umjetničkom imenu “Sweet Micky” izabran je u travnju 2011. za predsjednika s više od 67 posto glasova. Pošto po zakonu predsjednik Haitija nema pravo na dva uzastopna mandata, Maretlly je u političkoj mirovini.

Morales u Gvatemali 

Filmski glumac, producent i televizijski voditelj Jimmy Morales iskoristio je nezadovoljstvo gvatemalskih birača političkim establišmentom i uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u listopadu 2015. Zanimljivo je da je predsjednika godinama prije glumio na filmu.

U Europi Schmitt, Landsbergis i Havel 

Dvostruki olimpijski pobjednik u mačevanju (1968. i 1972.) Pal Schmitt bio je od 2010. do 2012. predsjednik Mađarske. Ostavku je podnio pošto je otkriveno da je plagirao doktorsku disertaciju.

Muzikolog i slavni pijanist u svojoj zemlji Vytautas Landsbergis bio je od 1990. do 1992. na čelu Litve. Kasnije je izabran za predsjednika parlamenta.

Češki književnik Vaclav Havel bio je posljednji predsjednik Čehoslovačke (1989. do 1992.) i potom prvi predsjednik Češke (do 2003.).

Komentiraj