FaH

ODLUKA U 14 SATI: Završilo ročište; čeka se odluka o Sanaderovom prijedlogu jamčevine

Na zagrebačkom Županijskom sudu oko 11 sati počelo je ročište na kojem bi Izvanraspravno vijeće trebalo odlučiti hoće li priznati dvije nekretnine kao jamstvo da se Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, istražni zatvor zamjeni obranom sa slobode od optužbi za korupciju.

Ročište je zakazano za utorak nakon što je obrana u ponedjeljak dopunila dokumentaciju kojom traže da se dvije nekretnine u Zagrebu priznaju kao jamstvo da Sanader neće bježati.
Na ročište je iz istražnog zatvora došao i Ivo Sanader kojem je Vrhovni sud u četvrtak ukinuo presudu te mu produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna.
O prijedlogu jamčevine odlučuje Izvanraspravno vijeće, na čiju odluku stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Tek nakon pravomoćnog rješenja Sanader bi mogao izaći iz zatvora u Remetincu.
Prihvatili li sud jamstvo, na zagrebačkom Općinskom sudu će se provesti uknjižba nekretnina, a Sanader mora obećati da neće bježati, nakon čega će biti pušten iz istražnog zatvora u kojemu je gotovo tri godine i deset mjeseci.
Zbog opasnosti od bijega Sanader na slobodi neće smjeti napuštati svoje boravište, bit će mu oduzeta putovnica i sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.
Nekretnine kao jamčevinu ponudili su Sanaderova supruga Mirjana Sanader i jedan od njegovih odvjetnika Goran Suić, no sud je u petak nakon razmatranja prijedloga zatražio od obrane dopunu dokumentacije.
Prema neslužbenim podatcima teoretski je moguće da Sanader još danas bude pušten iz zatvora, ako sud prihvati prijedlog jamčevine, Uskok se odrekne žalbe i  provede uknjižba nekretninina.
Ako se jedna od strana u postupku bude žalila na odluku Izvanraspravnog vijeća Vrhovnom sudu, za što imaju rok od tri dana, puštanje Sanadera iz zatvora moglo bi se razvući na još nekoliko dana.
Sanader je doveden na stražnji ulaz na sud oko 10,30 sati, a njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Goran Suić došli su na sud pet minuta prije 11 sati.

Komentiraj