Čehovu je medicina bila supruga, a književnost ljubavnica

Ruski književnik Anton Pavlovič Čehov rođen je 29. siječnja 1860. u Tanganrogu, gradu na obali Azovskog mora. Od rane mladosti pokazuje sklonost prema kazalištu i književnosti, a već sa šesnaest godina piše svoju prvu dramu ‘Bez oca’ koja nije pronađena do danas. Studirao je medicinu na moskovskom sveučilištu i radio kao kotarski liječnik, iako nikad nije stekao liječničku titulu jer nije napisao diplomski rad. Za vrijeme studija počinje objavljivati te piše u studentskim i ostalim časopisima.

Govorio je da mu je medicina supruga, književnost ljubavnica, a svjetsku slavu osiguralo mu je kazalište.

Kao zaljubljenik u putovanja tijekom devedesetih godina putuje Sibirom istražujući život u kažnjeničkim logorima, plovi Tihim i Indijskim oceanom te obilazi zapadnu Europu. Objavljuje mnoštvo priča i novela. Godine 1897. pokazuju se prvi znaci tuberkuloze pa putuje u Francusku na liječenje.

Sljedeće godine vraća se u domovinu i neko se vrijeme nastanjuje na Jalti gdje preživljava drugi napadaj tuberkuloze. 1901. ženi se glumicom Olgom Knipper koja je igrala Mašu u ‘Tri sestre’ te se za stalno nastanjuje na Jalti. Sabrana djela izlaze mu u jedanaest svezaka. 1903. objavljuje svoju posljednju priču ‘Zaručena’ te mu izlazi drugo izdanje sabranih djela u šesnaest svezaka. Zdravlje mu se naglo pogoršava, odlazi sa suprugom na liječenje u Njemačku u mjestu Badenweiler, gdje umire 15. srpnja 1904. Pokopan je na groblju Novodeviči u Moskvi.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]