Čehok: “U obnovu varaždinskog HNK uložit će se još milijun kuna”

Grad Varaždin i Ministarstvo kulture u prethodne su četiri godine u obnovu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta uložili četiri milijuna kuna, a ove će se godine uložiti još milijun, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok u srijedu pri obilasku radova na obnovi gledališta velike scene.

Intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević rekla je da je u prošloj godini, uz sve mjere sprječavanja širenja zaraze, postavljen repertoar te su pripremane premijere, ali je istodobno nastavljena i obnova pozornice.

“Podizne platforme za orkestar postavljene su prvi put u povijesti ovoga kazališta jer je kazalište imalo jednu platformu koja je bila ručno podizana i ručno se spuštala. Tehnici je trebalo osam sati da obavi taj posao”, rekla je Jakovljević.

Najavila je da se obnova pozornice završava do svibnja, kada u travnju iz Kanade stignu daske oregonskog bora. “To su danas jedine daske koje mogu biti kompatibilne sa scenografijom. Taj bor uspjeli smo nabaviti uz pomoć Ministarstva kulture, Grada Varaždina i donatora iz Toronta”, kazala je Jakovljević.

Obnovom velike pozornice i akustičkim rješenjima prvi će put biti omogućeno da se istodobno koristi i podrumska scena “Zvonimir Rogoz”. Varaždinsko Hrvatsko narodno kazalište ima i treću scenu, u Klubu Europa media na prvom katu zgrade, te će imati mogućnost triju izvedbi istovremeno.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok podsjetio je da je u kazališnoj zgradi ugrađen i lift čime je slabije pokretnim i osobama s posebnim potrebama omogućen pristup koncertnoj dvorani.

“Mislim da se vidi koliko smo u ove četiri godine uložili u naše kazalište koje je ne samo središnja teatarska, nego i središnja kulturna institucija Varaždina, ali i Hrvatske”, rekao je Čehok.

“Do ove godine uložili smo četiri milijuna kuna zajedno s Ministarstvom kulture, a s ovom godinom uložit ćemo ukupno pet milijuna kuna u obnovu kazališta i završiti po prvi put cjelovitu obnovu, nakon što je kazalište sagrađeno u 19. stoljeću”, dodao je.

Iz prostora u prizemlju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u tijeku je iseljenje Gradske knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” na novu lokaciju na Franjevačkom trgu. Ispražnjeni će prostor biti preuređen za postav moderne hrvatske umjetnosti iz zbirke Malogorski.

HNK u Varaždinu od 2013. godine odlukom Hrvatskog sabora ima status nacionalnog kazališta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]