Čehok nepravomoćno osuđen za zamjenu zemljišta i POS stanove

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Zagrebački Županijski sud u četvrtak nepravomoćno je, na dvije godine zatvora, osudio varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je optužen da je u u ranijem mandatu, od kraja 2007. do sredine 2011. pogodovao poduzetniku Davoru Patafti, čime je Varaždin navodno oštećen za oko 14 milijuna kuna, javlja N1.

Čehok se teretio da je mimo javnog natječaja jednoj od Pataftinih tvrtki dao posao zbrinjavanja otpada iako njegova tvrtka nije bila osposobljena za taj posao. Za prvu točku optužnice Čehok, Patafza i Tomislav Krezelj nepravomoćno su oslobođeni. Za drugu točku optužnice koja se odnosi na zamjenu zemljišta Čehok, Patafta i Narcisa Huljev su nepravomoćno proglašeni krivima.

Prema optužnici Grad Varaždin je oštećen za oko 4 milijuna kuna. Njih su troje proglašeni krivim i za treću točku optužnice koja se odnosila na gradnju POS-ovih stanova u Varaždinu.

Hrvoje Vojvoda oslobođen je optužbi po trećoj točki optužnice, dok su Patafta i Narcisa Huljev proglašeni krivim po četvrtoj točki optužnice koja se odnosi na plaćanje zakupnine varaždinskom aerodromu. Za tu istu Čehok je oslobođen optužbi.

Podsjetimo, riječ je o optužnici koja je, iz drugog pokušaja, potvrđena u prosincu 2012. nakon što je Uskok detaljnije obrazložio zašto smatra da su se Čehok, varaždinski poduzetnik Patafta i ostali udružili zbog počinjenja kaznenog djela. Optužnica je, međutim, ponovno mijenjana i u svibnju ove godine kada je Uskok odustao od optužbi za udruživanje, a smanjen je i iznos moguće štete koja se u prvoj optužnici procjenjivala na gotovo 50 milijuna kuna.

Osim Čehoka i Patafte, optužnica tereti Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja, Hrvoja Vojvodu i tri Pataftine tvrtke. Uskok tvrdi da su zloporabili položaj i ovlasti, odnosno da su u tim kaznenim djelima pomagali ili na njih poticali.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju 2014. iz istražnog zatvora u Remetincu, gdje je proveo više od mjesec i pol dana, dao ostavku na gradonačelničku dužnost.

Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna. Patafta je, pak, dao jamčevinu u vrijednosti od 12 milijuna kuna, što je jedna od najvećih u povijesti hrvatskoga pravosuđa.

Komentiraj