Čehok: “Nastavi li ovako, cijeli će Varaždin biti zavijen u crno”

Nastavi li ovako, cijeli će grad biti zavijen u crno, izjavio je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok govoreći o eskalaciji zaraze u gradu.

Jer, kako podsjeća HRT, Varaždinska županija obara crne rekorde – na gotovo 1400 testiranih ovaj vikend – 570 je novozaraženih, 21 bolesnik je na respiratoru, dvanaest osoba je preminulo, od toga 9 u posljednja 24 sata. Sedmodnevna incidencija oboljelih na 100 tisuća stanovnika iznosi nevjerojatnih 1160 i među najvišima je u Europi.

Bolnički je sustav gotovo popunjen – reorganiziraju se odjeli, uz Klenovnik, Novi Marof aktivirat će se i Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama s dodatnih 40 kreveta.

“Nažalost, kad i danas pribrojimo preminule, mi ćemo u ovom mjesecu prijeći broj od stotinu umrlih od posljedica koronavirusa”, naglasio je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Medicinski kadrovi su ovdje na izmaku snaga pa će bolnici u pomoć priskočiti osam novih medicinskih sestara iz ostatka Hrvatske.

“Radi se o dvije sestre iz bolnice Zadar, četiri iz bolnice Pula, i dvije sestre iz Kliničkog bolničkog centra Rebro”, govori Kudelić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj poručio je da se na društvenim mrežama šire dezinformacije, a dobar dio sugrađana nije upoznat s vrstama i načinima testiranja. Do sada je u Varaždinu testirano više od 45 tisuća uzoraka.

Zbog velikog broja preminulih nikad više sprovoda na varaždinskim grobljima, a gradonačelnik Čehok o nadolazećim blagdanima kaže: “Bojim se ako bude ovako išlo, cijeli će grad biti zavijen u crno jer je jako puno ljudi koji su sada u bolnici, koji su u međuvremenu preminuli”, naglasio je Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Sve se nade polažu u drugu polovinu tjedna kada bi brojevi trebale padati – zbog strožih mjera koje su na snazi od 21. studenog.

Komentiraj