Vodstvo Kršćansko-demokratske unije (CDU) dogovorilo je u subotu uvođenje strožih sigurnosnih mjera nakon terorističkog napada na božićnom sajmu, ali je ponovno odbilo uvesti gornju granicu broja izbjeglica, što je jedan od glavnih prijepora između CDU-a i sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

“Gornja granica broja izbjeglica i dalja ostaje predmetom spora”, rekla je predsjednica CDU-a i njemačka kancelarka Angela Merkel, prema priopćenju objavljenom nakon dvodnevnog zatvorenog sastanka predsjedništva stranke u gradiću Perl-Nenningu.

Na sastanku se govorilo i o osnutku povjerenstva koje će istražiti potencijalne propuste u radu sigurnosnih služba koje su pratile Tunišanina Anisa Amrija, počinitelja terorističkog napada kamionom na božićni sajam u Berlinu pri čemu je ubijeno 12 osoba, a deseci su ranjeni.

Merkel je istodobno izrazila uvjerenje da spor između dviju sestrinskih stranaka koje na saveznoj razini tvore stranačku Uniju CDU/CSU, neće utjecati na zajednički izborni program za parlamentarne izbore u rujnu.

U svezi sa sve popularnijom desno-populističkom Alternativom za Njemačku (AfD) Merkel je izjavila da demokršćani imaju taktiku kako odgovoriti na izazove populista.

“Najbolji odnos prema desnim populistima je biračima predstaviti smirene i na činjenicama zasnovane odgovore na pitanja koja muče  građane”, rekla je Merkel.

Predsjedništvo CDU-a stalo je iza ministra unutarnjih poslova i člana CDU-a Thomasa de Maizierea koji je, reagirajući na teroristički napad na božićni sajam u Berlinu, nedavno zatražio pooštrenje sigurnosnih zakona i podizanje središnjih sigurnosnih pitanja na saveznu razinu.

U dokumentu pod nazovom “Saarlandska izjava” (prema saveznoj pokrajini Saarland u kojoj je održan ovaj sastanak) pitanju sigurnosti građana daje se najveći prioritet.

“Građani imaju pravo na sigurnost, jer samo onaj tko živi sigurno može živjeti slobodno”, stoji u dokumentu predsjedništva CDU-a.

O dogovoru da će posebno tijelo istražiti propuste u radu sigurnosnih služba izvijestio je predsjednik kluba zastupnika CDU-a u parlamentu Volker Kauder.

Vijest o osnutku tog tijela objavljena je dan nakon što je dnevni list Der Tagesspiegel izvijestio da bi žrtve napada mogle tražiti stotine milijuna eura odštete zbog sigurnosnih propusta na božićnom sajmu, piše agencija dpa.

Njemačke vlasti odbacile su Amrijev zahtjev za azil, ali ga nisu mogle deportirati jer nisu primile potrebne dokumente iz njegove domovine, Tunisa.

Amri je bio poznat vlastima pod 14 različitih imena i istraživan jer se sumnjalo da je planirao teroristički napad te a je bio povezan s radikalnim salafističkom scenom u Njemačkoj.

Komentiraj