EPA/RUDI ZIEGLER

CDU brani Merkeličinu politiku prema izbjeglicama

Kršćansko-demokratska unija (CDU) stala je u obranu svoje predsjednice i njemačke kancelarke Angele Merkel kojoj zbog otvorene izbjegličke politike naglo pada popularnost, javljaju njemački mediji u subotu.

“Ne vidim nikakvog razloga za promjenu smjernica”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Volker Kauder u razgovoru za Medijsku grupu Funke na pitanje hoće li CDU reagirati na nagli pad popularnosti Angele Merkel.

“Mi uspješno na tomu radimo, između ostalog i kroz sporazum o izbjeglicama s Turskom, da u Njemačku pristigne što manje izbjeglica i taj cilj smo postigli”, rekao je Kauder ukazujući na smanjeni broj dolaska izbjeglica u usporedbi s drugom polovicom prošle godine kada je u Njemačku pristiglo preko milijun izbjeglica.

On se založio za još više napora u procesu integracije izbjeglica s “dugoročnom perspektivom” ostanka u Njemačkoj.

“Mi smo na tom polju već učinili mnogo, da ljudima koji će ovdje ostati omogućimo što lakši ulazak u naše društvo. No istodobno očekujemo i da same izbjeglice daju svoj obol tom procesu”, rekao je Kauder.

U subotu na snagu stupa novi zakon o integraciji stranaca koji sadrži povoljnosti i ali i kazne za one koji ne budu činili dovoljno napora pri integraciji.

Posljednja ispitivanje javnog mnijenja javnog servisa ARD su pokazala nagli pad popularnosti kancelarke Angele Merkel kao posljedicu njezinog ustrajanja na otvorenoj politici naspram izbjeglica.

Dok je u srpnju još 59 posto ispitanih izjavilo kako je zadovoljno radom Angele Merkel početkom kolovoza pozitivno se izjasnilo 47 posto. Istodobno raste zadovoljstvo radom Horsta Seehofera, bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja na saveznoj razini s CDU-om tvori Uniju CDU/CSU. Seehofer je istodobno i jedan od najžešćih kritičara izbjegličke politike Angele Merkel.

Politikom Savezne vlade prema izbjeglicama prema ispitivanju koje je objavljeno u petak, je zadovoljno 34 posto ispitanih što je osam posto manje nego u travnju.

Komentiraj