EPA/BRANDEN CAMP

CDC OBJAVIO “Sada je jasno, zika uzrokuje mikrocefaliju”

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je u srijedu da infekcija zikom u trudnica uzrokuje mikrocefaliju i druge teške moždane deformacije novorođenčadi.

“Sada je jasno, CDC je zaključio da zika uzrokuje mikrocefaliju”, rekao je direktor te institucije Tom Frieden.

Američki i svjetski zdravstveni stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da je sve više dokaza po kojima je virus zika, što ga prenose tigrasti komarci vjerojatan razlog alarmantnog povećanja slučajeva mikrocefalije u Brazilu. Do objave CDC-a, međutim, to nije bilo službeno proglašeno.

Nikada u povijesti ubod komarca nije bio uzrok deformacija ploda, rekao je Frieden.

CDC je uvjeren da je mikrocefalija, koju karakterizira neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak, samo dio ozbiljnih zdravstvenih oštećenja novorođenčadi koje uzrokuje zika.

U Brazilu, zemlji koja je najviše pogođena zikom, potvrđeno je 1100 slučajeva mikrocefalije i vjeruje se da je većina povezana s tim virusom. Tamošnje vlasti ispituju još 3800 sumnjivih slučajeva.

CDC je zaključak o tome da zika uzrokuje mikrocefaliju donio na temelju svih nužnih znanstvenih kriterija.

“Podatke imamo. Dokaze imamo. Složili smo sve djeliće i sigurni smo”, rekla je direktorica odjela CDC-a za javno zdravstvo Sonja Rasmussen.

Sada kad je veza između zike i mikrocefalije ustanovljena, znantvenim radom treba odgovoriti na još nekoliko važnih pitanja, rekao je Frieden, napominjući da bi to moglo potrajati godinama.

Jedno od važnih pitanja je – koliki će postotak djece što ih rađaju majke zaražene zikom imati deformacije, a drugo – koliku opasnost zaražene trudnice kod kojih nema izraženih simptoma zaraze predstavljaju za svoju djecu.

Treba ispitati i kakva se oštećenja mozga i drugi problemi u razvoju zaražene novorođenčadi mogu pojaviti kasnije u životu, rekla je Rasmussen.

U veljači je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) virus zika proglasila izvanrednim međunarodnim problemom za javno zdravlje.

Komentiraj