EPA/KIMMO BRANDT

Cavusoglu tvrdi da mreža klerika Gulena stoji iza ubojstva ruskog veleposlanika

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u utorak svom američkom kolegi Johnu Kerryju da je mreža klerika Fethulaha Gulena odgovorna za ubojstvo ruskog veleposlanika u Turskoj, prema provladinoj novinskoj agenciji Anadolu.

Tijekom razgovora s Kerryjem, Cavusoglu je izjavio da “Turska i Rusija znaju da iza napada na ruskog veleposlanika u Ankari, Andreja Karlova stoji FETO”, akronim Gulenove mreže, prema Anadolu.

U ponedjeljak navečer je turski policajac Mevlut Mert Altintas s nekoliko metaka ubio ruskog veleposlanika u Ankari Andreja Karlova izvikujući da želi osvetiti Alep, grad koji je sirijski režim uz rusku pomoć potpunoi zauzeo. Nakon paljbe je policajac izviknuo “Alah Akbar” i “Ne zaboravite Alep”.

Vrlo brzo nakon toga je gradonačelnik Ankare Malih Gokcek rekao da je svrha ubojstva ruskog veleposlanika potkopati zatopljenje odnosa između Ankare i Moskve, a to su i prenijeli i turski provladini mediji.

Nakon tog ubojstva je Gulen, koji živi u Sjedinjenim Džavama od kraja 90-ih, rekao da je “šokiran i duboko tužan”. “Najoštrije osuđujem taj mrski teroristički čin”, dodao je u priopćenju objavljenom prije Cavusogluovih optužbi.

Bivšeg saveznika predsjednika Erdogana, Gulena vlada optužuje da je vodio pokušaj državnog udara koji je potresao Tursku  noći između 15. i 16. srpnja. Gulen niječe bilo kakvu upletenost u neuspjeli puč. On je na čelu pokreta Hizmet, mreža škola, nevladinih organizacija i tvrtki.

Turska vlada taj pokret smatra terorističkom organizacijom, koju je nazvala FETO.

Komentiraj