EPA/TURKISH PRIME MINISTER PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

CAVUSOGLU TILLERSONU ‘Turska očekuje konkretne poteze glede izručenja Gulena’

Turska od nove američke administracije očekuje konkretne poteze za izručenje turskog klerika Fetullaha Gulena, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nakon sastanka s američkim kolegom Rexom Tillersonom s kojim se suglasio da su dvije zemlje odlučne poraziti džihadističku Islamsku državu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim tajnikom Cavosuglu je kazao da bi Washington trebao poduzeti administrativne korake, uključujući i privremeni pritvor za Gulena kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u srpnju.

Za uhićenje zamjenika direktora turske državne  banke Halkbank u New Yorku, optuženog u okviru istrage o kršenju sankcija Iranu, Cavosuglu je kazao da se radi o “političkom” uhićenju.

Tillerson je, govoreći o terorizmu, kazao da je Turska jedan od ključnih partnera u borbi protiv džihadističke skupine Islamske države (IS) i dodao da dvije zemlje dijele i drugi zajednički cilj: zauzdavanje iranskog potencijala kao remetilačkog čimbenika u regiji.

Istaknuo je da su razgovore usredotočili i na stvaranje “stabilizacijske zone” u Siriji kako bi se izbjeglice mogli vratiti u domovinu.

Turska je opterećena golemim brojem sirijskih izbjeglica, njih oko 2 milijuna kojima je pružila utočište i ona odavna zagovara sigurne zone, no ta zamisao nije naišla na veći odziv zapadnih saveznika.

O IS-u se razgovaralo i na susretu Tillersona s predsjednikom Tayyipom Erdoganom koji je istaknuo važnost zajedničke suradnje s “ispravnim i legitimnim” akterima u borbi protiv terorizma, prvenstveno protiv IS-a, ali i drugih skupina u Iraku i sjevernoj Siriji.

Ankara ne skriva ljutnju zbog potpore SAD-a kurdskoj miliciji u Siriji, Narodnim obrambenim snagama (YPG), koje Ankara smatra neprijateljskim snagama.

Potpora YPG-u, stalni izvor napetosti između Ankare i administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, nastavlja se i sada, u vrijeme administracije Donalda Trumpa, usprkos pozivima Turske da se tome stane na kraj.

Što se same Sirije tiče, Tillerson je kazao da poručio da će se raspravljati o smjeru kojim će ići ta zemlja, ali da o statusu predsjednika Bašara Al-Asada mora odlučiti sirijski narod.

Komentiraj