Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump Ankari zaprijetio sankcijama, američkom kolegi Mikeu Pompeu u četvrtak u telefonskom razgovoru  rekao kako Turska ”neće popustiti bilo čijim prijetnjama”, rekao je izvor iz turskog ministarstva.

Cavusoglu je također državnom tajniku SAD-a Mikeu Pompeu rekoa da se vladavina prava odnosi na sve, bez iznimaka, misleći pritom na suđenje u Turskoj američkom pastoru optuženom za terorizam.

Donald Trump zaprijetio je Turskoj ”velikim sankcijama” ukoliko ne oslobode američkog pastora. Trumpova izjava potaknula je ljutite odgovore iz Ankare, pojačala napetosti između dvaju NATO saveznika.

Uhićenje pastora Andrewa Brunsona je jedno od brojnih pitanja koja kvare odnose Ankare i Washingtona, saveznika u NATO-u koji su početkom godine u Siriji bili na rubu sukoba.

Pastora, kojemu prijeti 35 godina zatvora, turske vlasti optužuju za terorizam i za špijunažu u korist dviju organizacija koje smatraju neprijateljskima: mreže Fethullaha Guelena, kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., što on niječe, i kurdskih separatista u Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Po riječima američkog predsjednika, pastor Brunson je “velik kršćanin i otac obitelji” koji “jako pati”. “Taj nedužni čovjek vjere mora odmah biti pušten na slobodu”, zatražio je na Twitteru pošto je prošlog tjedna kritizirao “sramotnu” odluku turskog suda koji je odlučio zadržati ga u pritvoru dok mu traje suđenje koje je počelo u proljeće.

Komentiraj