Normalizacija tursko-izraelskih odnosa ovisi o Izraelu, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Sporazum bi mogao biti zaključen na idućem sastanku ovisno o mjerama koje će poduzeti Izrael”, rekao je Cavusoglu  na tiskovnoj konferenciji u Ankari ne navodeći kada će se održati taj sastanak.

Mediji vjeruju da će se sastanak između dviju zemalja, koje su zahladile odnose 2010., održati u nedjelju. Izraelski list Haaretz piše da bi se turski i izraelski dužnosnici trebali sastati u nedjelju u jednoj od europskih prijestolnica.

Turska će se nastaviti sastajati s predstavnicima palestinske skupine Hamas u pokušaju postizanja trajnog mira u toj regiji, kazao je turski šef diplomacije dodajući da ti susreti nisu prepreka  za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Turska i Izrael kažu da su blizu prevladavanja šestogodišnjeg političkog spora.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje nisu prekinuti već spušteni na nižu razinu, uz povlačenje veleposlanika i zamrzavanje vojne suradnje, 2010. godine nakon napada izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod s humanitarnom pomoći koji je išao prema Gazi, na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana.

Taj brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humantiranu pomoć Gazi.

Ankara je postavila tri uvjeta za normalizaciju odnosa: javnu ispriku, financijsku odštetu žrtvama i ukidanja blokade Gaze.

Za Izrael je ključno ograničavanje aktivnosti Hamasa u Izraelu.

U skladu sa sporazumom o normalizaciji Izrael bi dopustio izgradnju bolnice, nove elektrane i tvornice za pitku vodu u Gazi. Turska bi poslala pomoć u Gazu ali ne izravno nego preko izraelske luke, piše Hurriyet.

Normalizacija bi omogućila obnovu zajedničkih vojnih vježbi a projekti ulaganja u obranu i energetiku mogli bi ići naprijed, dodaje list.

Komentiraj