Cavusoglu: “Finska mora Turskoj ukinuti embargo na oružje”

Finska, ako želi potporu Ankare za članstvo u NATO-u, mora Turskoj ukinuti embargo na oružje, rekao je u utorak turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu.

Finska i Švedska su ove godine, nakon ruske invazije na Ukrajinu, zatražile članstvo u Savezu, no dugogodišnja članica Turska prijeti da neće dobiti njezinu potporu ukoliko ne udovolje nizu zahtjeva. Ankara od te dvije zemlje posebice traži stroži pristup prema kurdskim militantima i ukidanje zabrane njihovim tvrtkama da Turskoj prodaju oružje.

Švedska je ukinula embargo na oružje u rujnu, ali Finska to još nije učinila. Embargo su uvele 2019. zbog turske intervencije u Siriji protiv kurdske milicije YPG, koja je dala znatan doprinos u borbi protiv Islamske države (IS).

Ankara tu skupinu smatra identičnoj zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

Finski ministar obrane stiže u posjet Ankari 8. prosinca.

“Važno je što finski ministar obrane stiže u Tursku, jer još uvijek nema izjave Finske da nam je ukinula embargo na oružje. Mi tu izjavu od njih očekujemo”, rekao je Cavusoglu.

Ankara optužuje dvije zemlje, prvenstveno Švedsku, za pružanje utočišta teroristima, uključujući članove PKK-a.

Švedska je u petak deportirala turskog državljanina Mahmuta Tata, koji je zatražio azil u Švedskoj 2015. pošto je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora zbog navodne povezanosti s PKK-om, no Ankara smatra da Stockholm mora učiniti više prije nego mu Ankara odobri ulazak u NATO.

Cavusoglu je u utorak rekao da Tat nije jedan od onih koje Ankara traži te da Švedska tek treba izručiti ljude s popisa Ankare, dodajući da im se također mora zamrznuti sva imovina.

NATO donosi odluku o prijemu novih zemalja na temelju pristanka svih 30 članica Saveza.

Turska je jedina za sada koja se tome protivi, dok Mađarska treba odluku ratificirati.

Komentiraj