Marko Lukunic/PIXSELL

Čavlović Smiljanec na optuženičkoj klupi zbog stopiranja naplate poreznog duga

Čitanjem Uskokove optužnice koja ju tereti da je stopiranjem naplate poreznog duga poduzetniku Željku Bilošu državu oštetili za 9,5 milijuna kuna, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje bivšoj ravnateljici Porezne uprave i saborskoj zastupnici SDP-a Nadi Čavlović Smiljanec.

Optužnicom koju je pročitao zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac tužiteljstvo tereti i Biloša te bivšu šeficu osječke Porezne uprave Ružicu Kovačević.

Uskok u optužnici potvrđenoj u veljači ove godine tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete.

U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je, navodno, podređenim službenicima naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Nada Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun.

Kada je početkom listopada zakazan datum početka suđenja obrana bivše ravnateljice Porezne uprave je najavila kako očekuje “dobar ishod”.

Uskok je, pak, najavio da svoje tvrdnje namjerava dokazati ispitivanjem svjedoka, ali i dokazima iz istrage poput tajnih snimki telefonskih razgovora za koje je obrana prije potvrđivanja optužnice tvrdila da su nezakoniti, što je odbacio Vrhovni sud.

Istragu protiv Čavlović Smiljanec Uskok je pokrenuo još u travnju prošle godine, proširujući istragu protiv Ružice Kovačević i Biloša. Nedugo nakon pokretanja istrage Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku na dužnost ravnateljice Porezne uprave i vratila se u Sabor gdje je bila zastupnica SDP-a.

Iz osobnih podataka koje je predočila sudu proizlazi da je Čavlović Smiljanec u mirovini, ali da po ugovoru o djelu radi za osiguravajuću kuću Euroherc.

Komentiraj