Cate Blanchett predsjednica žirija ovogodišnjeg festivala u Veneciji

U razmaku od samo nekoliko dana dva najveća svjetska filmska festivala objavili su ovogodišnje predsjednike žirija. Prvo je objavljeno kako će predsjednik žirija festivala u Cannesu ove godine biti Spike Lee, a sada je objavljeno da će predsjednica žirija festivala u Veneciji biti Cate Blanchett. Tako rana objava predsjednice žirija festivala u Veneciji, koji će se održati od 2. do 12. rujna, govori kako je kompetitivnost između ta dva festivala ponovo ojačala. Upravni odbor festivala u Veneciji na čijem je čelu Paolo Baratta donio je tu odluku na prijedlog direktora festivala Alberta Barbere.

Cate Blanchett je prihvatila njihovu odluku, što je za festival u Veneciji ogroman uspjeh. Ona je 2007. godine osvojila na tom festivalu nagradu za najbolju glumicu ulogom u filmu „Nema me“ (I’m not There). Sada će se morati pozabaviti pitanjima koja su se nametala posljednjih godina, a to je prvenstveno veći broj filmova ženskih autora u konkurenciji za Zlatnog lava i ostale nagrade venecijanskog festivala.

UI službenoj izjavi Cate Blanchett je kurtoazno izjavila kako je venecijanski festival proslava provokativnog i inspirirajućeg medija kao što je film dok je Alberto Barbera jednako kurtoazno rekao kako Cate Blanchett nije samo ikona moderne kinematografije, obožavana od redatelja u posljednjih 20 godina kao i od ljubitelja filma svake vrste. „Njezina posvećenost umjetničkom i humanitarnom polju te zaštiti okoliša, kao i obrana ženske emancipacije u filmskoj industriji koja još uvijek nailazi na predrasude muškaraca, čini je inspiracijom za cijelo društvo“, dodao je Barbera.

Komentiraj