Budući čelnici kubanske Komunističke partije trebali bi otići u mirovinu sa 70 godina i osloboditi mjesto mlađima, rekao je u subotu predsjednik Raul Castro sugerirajući starijim članovima koji se nadaju napredovanju u stranci da se radije igraju s unučadi.

Među sadašnjim čelnicima je nekoliko sedamdesetogodišnjih i osamdesetogodišnjih veterana revolucije 1959. koju je predvodio Fidel Castro. Sve je više poziva da izrade neki plan tranzicije kako bi se stranka održala kada stariji članovi više ne budu među živima.

Sam Raul Castro ima 84 godine i nakon njegovog umirovljenja u roku od dvije godine državu će voditi netko s drugim prezimenom, prvi put otkako je njegov brat Fidel prije gotovo 60 godina svrgnuo proameričku vladu.

Raulove izjave u dvosatnom govoru na stranačkom kongresu u Havani nisu naišle na osobito odobravanje, vjerojatno zbog toga što su stariji članovi razočarani Raulovom idejom.

“Tako ste ozbiljni! Kakvu li je samo tišinu izazvala ova tema. Nemojte misliti da ne možete ništa učiniti za zemlju ako niste u vodstvu stranke”, poručio je Castro starijim izaslanicima i predložio im da nastave djelovati kao stranački aktivisti ili da više vremena provode s unučadi.

Sadašnje stranačko vodstvo suočeno je s nezadovoljstvom mlađih članova koji traže brže reforme i transparetnije politike.

Fidel Castro, koji u kolovozu navršava 90 godina, umirovio se 2008. zbog teške bolesti, a vlast je preuzeo mlađi brat Raul i uveo ograničenje za čelne funkcije od dva dvogodišnja mandata.

Komentiraj