Casablanca, film za sva vremena, nastao je od kazališne predstave

Romantična drama Michaela Curtiza iz 1942. godine s vremenom postaje sve popularnija tako da se konstantno nalazi pri vrhu izbora najboljih filmova svih vremena.

Priča o nastanku filma počinje četiri godine ranije. Pisac Murray Burnett je u posjeti Europi. Nacisti su nekoliko godina na vlasti te je Murray bio svjedokom njihovih metoda. U južnoj Francuskoj pisac je bio gost noćnog kluba kojeg je kasnije iskoristio i nazvao “Rick’s Cafe”. Svoje doživljaje Murray je zajedno s Joan Allison pretočio u kazališnu predstavu “Everybody comes to Rick”. Producent Hal Wallis otkupio je, za tada rekordnih 20 tisuća dolara, prava na kazališnu predstavu i promijenio njeno ime u “Casablanca”.

Scenarij za film prepravila je grupa autora i samo je trebalo pronaći glavne glumce. Glavna muška uloga je pripala u to vrijeme jednoj od najvećih holivudskih zvijezda Humphreyju Bogartu. Bogart je iza sebe imao sjajne uloge u odličnim filmovima poput “High Sierra” i “Malteški sokol” i bio je pravi izbor za ulogu Ricka. Žensku glavnu ulogu je dobila mlada glumica rodom iz Švedske. Ime joj je Ingrid Bergman. Ingrid je do 1938. godine napravila uspješnu europsku karijeru. Nakon preseljenja u Hollywood, a prije “Casablance” snimila je tri filma od kojih je najpoznatiji “Dr.Jekyll i Mr.Hyde” u kojem je glumica nastupila u društvu Spencera Tracyja i Lane Turner. Jedan od razloga zbog kojih je Ingrid dobila ulogu je činjenica da je lik kojeg tumači u filmu porijeklom iz Europe – cijeloj priči njeno je porijeklo dalo dodatnu autentičnost. Budžet filma je bio oko milijun dolara. Snimanje je počelo 25. svibnja 1942. a premijeru je film imao 26. studenog iste godine u New Yorku.

Komentiraj