Carmel Agius opet predsjednik Haškog suda

Malteški sudac Carmel Agius imenovan je na drugi mandat predsjednika Rezidualnog mehanizma za kaznene sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, pravosudnog nasljednika Haškog suda, objavila je Al Jazeera Balkans.

Agiusa je na novi mandat imenovao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Novi mandat Agiusu trajat će od 1. srpnja ove godine do 30. lipnja 2022.

Agius je postao predsjednikom Mehanizma 19. siječnja prošle godine. Od 2001. bio je sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i smatra se jednim od najuglednijih njegovih sudaca. Predsjednik MKSJ-a bio je od studenog 2011. do do prosinca 2017. godine, kada je MKSJ naslijedio Mehanizam.

Mehanizam treba još izreći pravomoćnu presudu Ratku Mladiću te održati ponovno suđenje šefovima srpskih sigurnosnih službi Franku Simatoviću i Jovici Stanišiću.

Carmel Agius u Hrvatskoj je zapamćen kao sudac koji je izricao presudu Žalbenog vijeća Haškog suda šestorici čelnika Herceg-Bosne u studenom 2017, kada je jedan od njih, Slobodan Praljak, ispio otrov u sudnici te nakon nekog vremena preminuo od posljedica tog čina.

Glavni tajnik UN-a imenovao je i suce Mehanizma na mandat od dvije godine.

Komentiraj