EPA/SALVATORE DI NOLFI

CARLA DEL PONTE “Ruska intervencija je dobra, napokon netko napada sve te terorističke skupine”

Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte koja trenutačno za UN vodi istragu o Siriji, u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog ruskih zračnih udara na “terorističke skupine” u toj zemlji.

“Općenito mislim da je ruska intervencija dobra jer napokon netko napada te terorističke skupine DAESH, Al Nusru i sve njih”, rekla je za švicarsku javnu televiziju RTS švicarska pravnica koja je bila glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

Del Ponte koja je članica UN-ova istražnog povjerenstva o Siriji, dodala je: “Svakako, po onome što znamo, oni (Rusi) ne razlikuju previše teroriste od onih drugih i to već nije tako dobro”.

Njezine izjave dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora koji su prošlog tjedna trebali početi radi pronalaženja rješenja za petogodišnji rat u Siriji.

Moskva je lani, na zahtjev predsjednika Assada, počela kampanju zračnih udara rekavši da će njena meta biti organizacija Islamska država i druge islamističke skupine.

No Zapad optužuje Moskvu da gađa umjerene skupine koje se protive sirijskom režimu i pritom ubija civile, što je Rusija ocijenila “apsurdnim”.

Del Ponte, koja je prije dolaska na ICTY, radila na zločinima počinjenim u Ruandi, ocijenila je da predsjednik Assad treba sudjelovati u mirovnim pregovorima.

“Želimo li primirje, želimo li mir, ponajprije moramo pregovarati s vladom”, rekla je navodeći primjer Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslavenskog predsjednika koji je umro tijekom suđenja na ICTY-ju 2006.

“Milošević je već bio pod istragom kada su Amerikanci u Daytonu pregovarali s njim i postigli mir” 1995., podsjetila je.

Komentiraj