Pixabay

Carla Del Ponte ogorčena napustila UN-ovo istražno povjerenstvo za zločine u Siriji

Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u ponedjeljak je istupila je iz istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji, kritizirajući Vijeće sigurnosti i poručivši sirijskom veleposlaniku da je njegova vlada upotrijebila kemijsko oružje.

Del Ponte se u ponedjeljak oprostila od UN-ova Vijeća za ljudska prava koje je prije šest godina oformilo Povjerenstvo za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Siriji.

“Sedam godina zločina u Siriji i totalna nekažnjivost. To je neprihvatljivo”, istaknula je Del Ponte.

U kolovozu je u intervjuu za švicarske novine rekla kako postoji dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara al-Asada optuži za ratne zločine.

Nakon njezina odlaska u Povjerenstvu će ostati samo dva povjerenika, Karen Koning Abu Zayd i predsjednik povjerenstva Paulo Pinheiro koji je rekao kako će prije ili poslije  velik broj ljudi morati odgovoriti na pitanje “zašto nisu ranije reagirali da zaustave pokolj”.

Del Ponte se u ponedjeljak obratila i sirijskome veleposlaniku rekavši mu da je bila u pravu kada je brzo zaključila da je Asadova vlada upotrijebila kemijsko oružje u napadu na grad Han Šejhun u travnju.

“Danas o tome imamo potvrdu nakon što je službeno provedena istraga. I sada tražimo pravdu, tražimo pravdu za te žrtve”, rekla je Del Ponte sirijskom veleposlaniku.

Komentiraj