Bijela kuća objavila je u četvrtak da predsjednik Donald Trump planira uvesti novi porez od 20 posto na sve proizvode iz Meksika čime će financirati gradnju zida duž granice s tom zemljom.

Financiranje gradnje zida koji bi trebao zaustaviti ilegalne migrante iz Meksika izazvalo je velike napetosti između dviju zemalja ranije u četvrtak te je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto objavio da otkazuje posjet Washingtonu koji je bio zakazan za utorak.

“Politika naše zemlje je oporezivati izvoz dok uvoz slobodno ulazi, što je smiješno. No s tim porezom (na meskički uvoz) možemo prikupiti 10 milijarda dolara na godinu i zahvaljujući samo tom mehanizmu jednostavno možemo platiti zid”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer novinarima u zrakoplovu Air Force One na povratku iz Philadelphie.

Nije iznio više pojedinsoti niti kada bi taj porez trebao stupiti na snagu, ali je ustvrdio da bi se uklopio u globalnu poreznu reformu.

Predsjednik Donald Trump u srijedu je potpisao ukaz kojim pokreće, na ovom stupnju tek simbolički, projekt gradnje zida na granici između Sjedinjenih Država i Meksika čime ispunjava najupečatljivije obećanje iz svoje izborne kampanje.

Komentiraj