CARINE Scholz upozorio na protekcionizam, kaže da Njemačka želi slobodnu trgovinu

Autor:

Njemački kancelar Olaf Scholz

dts Nachrichtenagentur / imago stock&people / Profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na odvajanje njemačkog gospodarstva od potencijalnih inozemnih tržišta, a u kontekstu rasprave o američkom povećanju carina za kineske proizvode.

Protekcionizam sve na kraju samo čini skupljim. Ono što nam treba je pravedna i slobodna globalna trgovina“, rekao je u srijedu na konferenciji Gospodarske i industrijske komore u Berlinu.

Amerikanci uveli drakonske carine na kineske proizvode

Američke vlasti objavile su u utorak da će podići postojeće carine na električne automobile i druge proizvode iz Kine s 25 posto na 100 posto.

SAD je svoju odluku obrazložio time da Peking narušava tržišno natjecanje značajnim državnim subvencijama.

Strahuju od ‘prelijevanja’ učinaka američkih carina na EU

Scholz je na konferenciji naglasio da je slobodna globalna trgovina posebno važna za njemačko gospodarstvo, koje se suočava s izazovima bez presedana nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Savez njemačkih industrijalaca (BDI) upozorio je na mogući utjecaj američkog povećanja carina na njemačko tržište. Član uprave toga udruženja Wolfgang Niedermark ustvrdio je na konferenciji da bi “Njemačka i Europska unija sada trebale biti oprezne kako bi osigurale da unutarnje tržište EU ne postane tampon za kineske viškove kapaciteta”.

EURO 2024 Cijene smještaja u Njemačkoj zbog nogometnog prvenstva drastično rastu, poskupljenja i 500 posto

No, prema simulaciji Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela (IfW) objavljenoj u srijedu, više američke carine imat će tek mali utjecaj na trgovinu između EU i Kine.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.