Carina tvrdi da su postupali oko covid-testova do izlaska Nacionala – pa zato nisu obavijestili podnositeljicu

Iz Carinske uprave tvrde da su postupali po prijavi za sumnjive covid-testove koji su nakon te prijave nestali te da su više puta izlazili na teren, ali postoje dokazi da su carinski službenici tvrdili suprotno

Carinska uprava dostavila je Nacionalu službene odgovore u kojima tvrdi da su proveli nadzor vezan uz prijavu o nezakonitom skladištenju medicinske opreme i covid-testova koju je u više navrata, 17. siječnja, 18. siječnja, 6. veljače, 16. veljače i 13. ožujka podnijela Fina Lopandić, suvlasnica prostora u kojem su se skladištili potencijalno sumnjivi testovi. Taj prostor zapravo se nalazi u neotvorenom hotelu Avenija hotel M u Resniku čiji su suvlasnici Marijan Šarić, vlasnik Europa Tradea u stečaju iz Sesveta i Fina Lopandić, dok je kao manjinski suvlasnik upisan i Ragib Fana, bliski suradnik Marijana Šarića.

Nacional je u prošlom broju pisao o tome kako je Carinska uprava još u siječnju ove godine dobila informaciju da se u tom improviziranom skladištu u zagrebačkom Resniku, zapravo u garaži neotvorenog hotela, nalazi na stotine tisuća covid-testova, navodno sumnjivog podrijetla, te su bili pozvani da hitno dođu u izvid, ali ne samo da se nikad nisu odazvali, već su nakon te prijave covid-testovi odjednom povučeni iz tog skladišta.

Nacional posjeduje dokaze da podnositeljica prijave Fina Lopandić ne samo da nikad nije dobila informaciju o tome da su provedeni bilo kakvi izvidi, već su je carinski službenici uvjeravali da nije bilo postupanja te su svaki put pronalazili izlike zašto ne mogu izaći na teren.

Iz odgovora koji je Carinska uprava dala Nacionalu sada proizlazi da su oni više puta izlazili na teren, i to još u veljači i ožujku, ali nisu našli ništa sporno, međutim, da nisu o tome obavijestili podnositeljicu prijave jer su izvidi trajali do izlaska članka u Nacionalu – što je samo po sebi kontradiktorno.

Iz Carinske uprave, na čijem je čelu Mario Demirović, manipuliraju podacima o prijavi. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

“Napominjemo kako je stranka-podnositelj prijave, u telefonskim razgovorima sa službujućim carinskim službenicima, povodom svog interesiranja o postupanju po podnesenim prijavama, bila detaljno obaviještena o pravnim i procesnim pretpostavkama za dokazivanje nezakonitih radnji koje prijavljuje, te radnjama koje moraju biti provedene od strane ove službe, da bi se prikupili mjerodavni dokazi i elementi za eventualno podnošenje prekršajne ili kaznene prijave, te je istoj, u telefonskom razgovoru dana informacija kako će o svemu službeno biti obaviještena po završetku operativnih provjera, kao i ishodu postupanja, a koja su, do vremena objave Vašega članka, još uvijek trajali”, naveli su u službenom odgovoru Carinske uprave kojoj je na čelu Mario Demirović.

Međutim, budući da u drugom dijelu odgovora tvrde da se nadzor provodio još u veljači i ožujku, iz njihova odgovora nije uopće jasno zašto su “postupanja trajala do vremena objave Vašega članka”, a to je bilo prošlog tjedna, to jest 16. svibnja.

Carinska uprava, naime, sada tvrdi da su se u njihovoj nadležnosti “od 17. siječnja 2023. do 10. veljače 2023. godine provodile analitičke obrade, prikupljanje informacija iz dostupnih baza podataka i službenih evidencija kao i internih operativnih evidencija u odnosu na pravne, fizičke osobe, robu, prijevozna sredstva te lokacije vezano uz navode iz prijava zaprimljenih u tome vremenskom razdoblju. Isto tako, ovlašteni carinski službenici proveli su operativne izvide i opservaciju lokacija povezanih s navodima prijave, te tom prilikom nisu utvrđena nikakva sumnjiva postupanja niti događanja u odnosu na nadzirane prostore ili eventualno postupanje s ulaskom, izlaskom ili manipuliranjem bilo kakvom robom”.

Tvrde da je 14. ožujka 2023. godine ponovno provedena opservacija i fizičko nadziranje adresa iz dojave te da također “nisu utvrđeni nikakvi elementi koji bi ukazivali na sumnjive događaje u vezi sa skladištenjem bilo kakve robe, uključujući i medicinske opreme, smeća i slično”.

Isto tako, ističu, 14./15. ožujka 2023. na lokacijama povezanim s prijavljenim osobama na širem području Grada Zagreba, vršio se opservacijski nadzor te nisu zabilježena nikakva operativna događanja, kao ni kretanja osoba niti neke druge aktivnosti koje bi bile predmet postupanja Carinske uprave.

Nacional je objavio priču o skladištenju covid-testova u nedovršenom hotelu u Resniku. FOTO: Nacional

Nadalje, kažu:

“Ponovljene su izvidne i operativne mjere nadzora prijavljenih i povezanih lokacija, i dana 18. ožujka 2023., 22. ožujka 2023., 26. ožujka 2023., i 30. ožujka 2023. u različitim vremenskim intervalima, znači, i u dnevnim i noćnim satima, te ponovno nisu zabilježene nikakve radnje koja bi bila predmetom nezakonitog postupanja ili koje bi bile operativno korisne za potvrđivanje navoda iz prijave.”

Budući da se prijava odnosila i na korištenje privatnih vozila s njemačkim registarskih oznaka članova obitelji Šarić, iz Carinske uprave izričito tvrde da su više puta postupali i po toj prijavi i da “nisu zabilježene nikakve radnje niti vozila koja bi bila predmetom nezakonitog postupanja ili koje bi bile operativno korisne za potvrđivanje navoda iz prijave”.

Jedino što su potvrdili da su došli do saznanja kako je “jedna od prijavljenih osoba u 2021. godini, bila predmetom nadzora Carinske uprave, povodom sumnje u nezakonitu uporabu motornog vozila stranih registarskih oznaka”, međutim “provedenim službenim provjerama i prikupljanjem potrebnih dokaza i informacija od nadležnih službenih tijela, nije se potvrdila sumnja niti prikupili dokazi o nezakonitosti korištenja predmetnog vozila stranih registarskih oznaka od strane te osobe”.

‘Carinska uprava mjesecima je ignorirala prijavu o sumnjivim covid-testovima u hotelu u Resniku’

Komentiraj

nacional banner
nacional banner