Ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je na konferenciji “Tourism and Economic Growth” održanoj u Sofiji povodom bugarskog presjedanja Vijećem Europske unije. Konferencija u Sofiji okupila je ministre turizma te prateće delegacije 28 zemalja članica Europske Unije.

Cappelli je, u ime Vlade Republike Hrvatske, na sastanku na vrhu predložio osnivanje posebnog EU fonda za turizam, s ciljem omogućavanja lakšeg korištenja EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenja utjecaja klimatskoh promjena, obrazovanja i drugih područja vezanih za razvoj turizma, te predstavio ideju osnivanja Radne skupine za turizam unutar insistucija Europske Unije, istaknuvši turizam kao jednu od najvrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU sa značajnim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje.

Inicijativu je podržao veliki broj članica EU, a posebno povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili. Inicijativa će uskoro biti predstavljena i predsjedniku EU parlamenta Antoniu Tajaniju, kao i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, a s ciljem postizanja dogovora o ulasku zamišljenog EU fonda za turizam u proračun Europske Unije.

Komentiraj