Cappelli predstavio turističke rezultate za prvu polovicu 2019.

Ministar turizma Gari Cappelli u utorak je predstavio turističke rezultate u prvoj polovici 2019. godine. Hrvatska je u prvom polugodištu zabilježila turistički rast od šest posto.

“Došlo je prvo prolazno vrijeme. Drugo prolazno vrijeme imat ćemo u prvih 10-ak dana rujna, a zadnje povlačenje crtom krajem prosinca”, rekao je na početku konferencije za novinare Cappelli. Ministar je istaknuo kako je nastupila nova praksa u turističkim kretanjima, pa se analize rezultata stoga prilagođavaju tim trendovima.

“Tijekom prvog polugodišta 2019. godine bilježimo turistički rast. zabilježeno je 6,88 milijuna turističkih dolazaka te 26,26 milijuna noćenja. To je vidljiv rast turističkog prometa od 6 posto i noćenja od 3 posto”, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić te dodao kako je za dobar rezultat najzaslužnije njemačko tržište.

Njihov postotak, naime, u ukupnom turističkom tržištu Hrvatske iznosi 21 posto, dok su na drugom mjestu u udjelu domaći turisti. Dubrovnik, Rovinj i Zagreb su top tri turističke destinacije po visini noćenja. “Na većini ključnih tržišta Europe bilježimo pozitivne trendove, što pokazuje našu stabilnu globalnu turističku poziciju”, naglasio je Staničić.

“Ne želimo rast od 15 posto. Želimo sačuvati prostor. Želimo prihode od 15 milijardi godišnje prema strategiji, a mi smo stali na otprilike 12 milijardi”, naglasio je ministar Cappelli. Dodao je kako to znači da ne želimo više turista, već više noćenja.

Komentiraj