Capak: “U mnogim zemljama u Europi ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je, u emisiji ‘U mreži prvog’ komentirao nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Najviše prašine podigle su mjere za ugostitelje.

“U mnogim zemljama zapadne Europe ugostiteljski objekti uopće ne funkcioniraju jer imaju rast oboljelih kakav imaju, a takav rast nažalost sada kreće i kod nas. Naš je cilj smanjiti brojke, sedam dana smo razgovarali s predstavnicima ugostitelja, s njima smo dogovorili te mjere. Na završnom sastanku smo predstaviti preporuke i dogovorili se da idemo s njima. Naš cilj nije da se ne odvija ugostiteljska djelatnost, da se ne odvija gospodarstvo ili društvene djelatnosti”, rekao je Capak.

Dodao je kako se nada da novih restrikcija neće biti, osim “korekcije par sitnica” te da bi nakon toga mogli imati stagnaciju i pad broja oboljelih.

Predsjednik ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić rekao je da zahvaljuje i Capaku i Trutu na trudu dodajući da su u nazavidnoj poziciji i da razumije da je njihova pozicija teška.

Dodaoje da ovi sastanci koji su održavani zadnjih sedam dana nisu ove mjere imali na stolu, duboko su razočarani onime što je na kraju predstavljeno. Smatraju da je izdano povjerenje s ovakvim donešenim mjerama. “Mi smo praktično zatvoreni, “de jure” nismo. Najspornija nam je odredba od 4 kvadrata po jednom gostu, ovako efektivno mi nemamo nikakvu šansu raditi”, istaknuo je.

Komentiraj