Capak: “Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva i to nas razočarava”

O kašnjenju isporuke cjepiva, epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mjera govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Naglasio je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva od AstraZence.

“Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je za smanjeno za 14 kutija, ukupno 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava  i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje, rekao je Capak za Dnevnik HRT-a.

“Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne može znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju”, dodao je.

“AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze”, rekao je.

Komentiraj