Capak: “Razmatra se nošenje maski na Adventu, ali i bilo kojem mjestu na kojem ima veliki broj ljudi”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je uvođenje oštrijih epidemioloških mjera za ugostitelje, ali i nedavne prijetnje smrću koje je primio.

“Nacionalni stožer već dugo prati situaciju u Europi i razmatra nošenje zaštitnih maski na otvorenom”, rekao je Capak u RTL-u Danas.

“Autobusne i tramvajske stanice su navedene isključivo kao primjer, a ta mjera se može odnositi na sva otovorena područja na kojima se skuplja veći broj ljudi. Primjerice u parku, ili dok čekaju red na bankomatu, pa i na nadolazećem Adventu.

Sastanak s organizatorima zagrebačkog adventa

“U četvrtak imamo sastanak s organizatorima zagrebačkog Adventa i raspravljat ćemo kako osigurati epidemiološke mjere uz funkcioniranje događaja. Svakako će biti govora o nošenju maski, ako znamo da su prijašnjih godina bile prisutne velike gužve”, rekao je Capak i dodao kako svakako savjetuju izbjegavanje gužvi koliko je to moguće.

Ugostitelji sami tražili pojačane kontrole

“Što se tiče razgovora, oni su u tijeku i s ugostiteljima, koji su sami tražili pojačane kontrole.
Kazne su uvijek u rezervi, a ja mislim da su bolja upozorenja i edukacija”, kazao je Capak.

Prijetnje smrću

“Bilo je više prijetnji, većinom neozbiljnih, ali ova posljednja je dosta ozbiljna i zbog toga sam sve prijavio policiji, komentirao je Capak i naglasio kako nije uznemiren, ali njegovoj obitelji nije sve jedno.

 

 

 

Komentiraj