CAPAK ‘Procesija je bitna Hvaranima, organizatori su poslali upit’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog kriznog stožera Krunoslav Capak za Novu TV je komentirao slučajeve zaraze koronavirusom u staračkim domovima i odobrenje Stožera za procesiju na Hvaru.

Capak je izjavio kako se uzročnik ne može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi.

“Vrlo je vjerojatno da je virus ušao s nekim od djelatnika. U prošloj smjeni koja je završila u nedjelju ima osam djelatnika pozitivnih. S obzirom na to da ima teško pokretnih osoba, vjerojatno je virus ušao s nekim od zaposlenih”, pojasnio je Capak, dodavši da je izvid pokazao kako je cijela stvar s temperaturom kod štićenika krenula puno ranije nego se za to saznalo.

“Otkad su epidemiolozi ušli u dom, od 6. travnja, identificirano je 19 ljudi koji su febrilni. Oni su testirani i danas imamo rezultate tog testa – od 53 testirana, 36 je pozitivnih. Jučer smo znali za četiri djelatnika iz te smjene, danas znamo za osam”, otkrio je i dodao kako je danas dojavljeno za sumnje u domovima u Sisku, Pločama i Vinkovcima.

Capak je komentirao i dopuštenje Stožera za procesiju na Hvaru. Otkrio je da je postavljen službeni upit stožeru od strane organizatora.

“Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja”, kazao je Capak.

“Ako postoji mogućnost da se apliciraju stroge epidemiološke mjere za koje možemo reći da su sigurne – stožer će razmatrati dopuštanje takvog događanja. To će biti pod posebnim uvjetima, sudjelovat će svega 15 osoba”, pojasnio je, dodavši će se svi sudionici pridržavati strogih higijenskih mjera.

“Ukoliko se ne budu pridržavali mjera koje smo propisali, mi u svakom trenutku te tržnice možemo zatvoriti”, poručio je.

 

 

 

Komentiraj