Capak: “Prerano je za popuštanje mjera, treći val još nije završio”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je za HRT kako je prerano za popuštanje epidemioloških mjera, jer treći val pandemije koronavirusa nije još završio.

“Još uvijek je prerano za popuštanje mjera. Sa županijskim stožerima smo u trajnom kontaktu i s njima dogovoramo, oni donose i strože mjere nego što su na nacionalnoj razini jer imamo velike razlike među županijama i ta strategija nam se pokazala dobrom”, kazao je Capak.

Oprez je i dalje nužan, premda broj oboljelih pada. “Već prošli tjedan smo imali pad hospitaliziranih i umrlih za nešto više od 15 posto. Pad se nastavlja, krivulja se prelomila i ima silazni krak, nadamo se da će se tako nastaviti. Treći val još nije gotov. Još može doći do oscilacija pri kraju epidemijskog vala, to smo već iskusili. Što se tiče hospitaliziranih uvijek kasne za novooboljelima za dva do tri tjedna, pa očekujemo da sada kada pada broj novooboljelih očekujemo da će pasti i broj hospitaliziranih i, nažalost, preminulih”, kazao je Capak.

“Pred zimu smo govorili da nas očekuju teški dani, sad kada je toplije očekuje nas popuštanje jer su ljudi tijekom toplog vremena više na otvorenome, a bolest se širi kapljicama, aerosolom”, kazao je, među ostalim, Capak, najavljujući ubrzavanje cijepljenja.

Komentiraj