Capak: “Porast stagnira, u Zagrebu je jasna silazna putanja”

Porast oboljelih stagnirao je u prvom tjednu studenog, što daje nadu da će uskoro početi padati, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, koji će se od danas s novinarima sastajati ponedjeljkom, srijedom i petkom.

“U cijeloj je Europi situacija slična ili gora od naše. U Češkoj i Belgiji, gdje je bilo najteže, također stagnira, pa se nadamo da će brojke uskoro prestati rasti i da ćemo dočekati izravnanje krivulje i nakon tog pad broja oboljelih”, kazao je Capak.

Iznio je brojke prema kojima je 14-dnevna incidencija oboljelih na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj 750,4, što Hrvatsku smješta na 22. mjesto od 27 članica EU. Iza Hrvatske su Francuska, Slovenija, Louxembourg, Belgija i Češka.

Ukupna stopa smrnosti je 184,5 na milijun stanovnika, a po tome je Hrvatska 13. od 27 članica. “Negdje smo na sredini, a to je dobar pokazatelj”, kaže Capak.

U tjednu prije studenoga brojke zaraženih u Hrvatskoj porasle su sto posto, a u tjednu od 2. do 8. studenoga porast je 4,2 posto. To znači da porast stagnira, a to daje nadu u skori pad, kazao je Capak.

Naglasio je da je u Istri situacija dobra, no da “gori sjever zemlje”: “Varaždinska i Međimurska županija u ovom trenutku imaju 14-dnevnu incidenciju 1.300 što su ogromne brojke. Porast im kasni u odnosu na druge županije i nadamo se da će uskoro obuzdati rast. Evidentirano je smanjenje broja u Zagrebu, jasna je silazna putanja, nadamo se da će se nastaviti.”

“Većina europskih zemalja koristi brze testove koji nisu toliko pouzdani, ali su gotovi za 15 minuta. Oni zasad funkcioniraju na dva mjesta, na HZJZ-u i Infektivnoj klinici u Zagrebu. Zasad se primjenjuju samo na simptomatskim pacijentima jer su manje osjeljitivi, ali svi negativni sad idu na PCR da ne dođe do greške kod otkrivanja novozaraženih”, rekao je Capak o testovima.

Smatra da se ne daje lažna slika o broju novozaraženih.

Komentiraj