CAPAK: “Ovo nismo očekivali, zabrinuti smo, poštujte mjere, nosite maske”

Ovoliki porast nismo očekivali. Brojke su velike i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira, poručio je večeras ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, na dan kada Hrvatska bilježi rekordni broj zaraženih od 140 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Capak ipak “ne bi rekao da situacija izmiče kontroli”, “ali sve je teža i teža”. “Treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti… To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga”, kazao je za N1.

Nove najavljene mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak zasad će, kaže Capak, biti sve. “Imali smo sjajnu suradnju s građanima, nadam se da će tako biti i ubuduće.”

Sugerirao je da neće biti sankcija za nenošenje maski. “Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski. U nekim kulturama je nošenje maski kod svake respiratorne infekcije normalna stvar. Moramo se aktivirati da građani shvate da imaju koristi od nošenja maski”, zaključio je Capak.

“Kontinuirano razgovaramo o postepenom uvođenju maski u život građana. U tome smo oprezni, krećemo postepeno od mjesta gdje je rizik najveći, a potom na mjesta gdje nije zasad toliki rizik od zaraze”, kazao je.

Komentiraj