CAPAK: Serološka ispitivanja pokazuju da ima puno više zaraženih od službenih brojki

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je pojačane mjere suzbijanja koronavirusa koje stupaju na snagu i naglasio kako je cilj Stožera djelovati preventivno i edukativno, a nikako represivno.

U razgovoru za RTL poručio je kako je najvažnije da građani steknu naviku nošenja zaštitnih maski i odgovorno se ponašati, jer karantena više nije moguća.

“Najvažnije je odgovorno ponašanje s obzirom da je virus prisutan, a karantena više nije moguća iz više aspekata. Nije dobro ni u gospodarskom smislu, ali niti u psihološkom jer nije prirodno da je čovjek u izolaciji”, rekao je Capak.

Najnovije mjere se odnose i na ograničen broj okupljanja, ali toga su izostavljena vjerska okupljanja i mise

“Najnovijom mjerom išlo se prvenstveno na izvore zaraze, a to su noćni klubovi, svadbe i slična okupljanja. Vjerska okupljanja i mise nisu obuhvaćeni najnovijom mjerom”, naglasio je Capak.

“Cijeli ovaj proces može se nazvati i pripremom građana za eventualni drugi val koronavirusa, dodao je.

“WHO već nekoliko dana komunicira da nas najesn očekuje puno kompliciranija situacija nego je sada i mi se za to pripremamo. Ako se ona zaoštri, bit će važno i da na drugim mjestima građani nose maske pa to na određeni način možemo smatrati i pripremom za jesen. Najvažnije je da mi educiramo naše građane i da se oni naviknu na to da je važno da se primjenjuju preventivne mjere, a mislim da je represija puno manje važna”.

Capak je kazao da su završili serološko istraživanje i da će rezultate objaviti možda već i sutra, ako ne sljedećih dana.

“2,4 posto ispitanika, ima ih 1054, imaju razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom. Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije. Mi smo to pažljivo analizirali. Neutralizirajuća antitijela ima svega 2 posto od onih koji imaju IGG antitijela što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije”, kazao je Capak za RTL.

 

Komentiraj