Capak: “Oni koji su na licu mjesta najbolje mogu uočiti problem”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u razgovoru za RTL danas komentirao je aktualnu situaciju nakon sastanka s lokalnim stožerima.

Informacije lokalnih stožera ključne za donošenje odluka

“Smatramo da su oni koji su na licu mjesta najbolje mogu uočiti problem i izvor zaraze  i najbolje usmjeriti određenu mjeru da se taj izvor zaraze smanji i da se problemi riješe. Kad ćemo imati informacije od lokalnih stožera o tome, onda je nacionalni stožer može donositi usmjerenije mjere. Dosad kad smo donosili horizontalne mjere koje se odnose na sve županije, uvijek postoji mogućnost da za nekoga ta mjera bude prestroga ili mu ne treba”, kazao je i dodao kako je uvijek negdje situacija bolja, a drugdje lošija.

“Ovako ćemo sada imati mogućnost da se mjere usmjere tamo gdje problem postoji i da pokušamo taj problem riješiti na njegovom izvoru. Lokalni stožeri uvijek imaju člana epidemiologa”, kazao je Capak za RTL Danas.

Na dodatno pitanje da su lokalni stožeri i dosad imali epidemiologe te da li se današnji sastanak dogodio prekasno, Capak je odgovorio da su i dosad s njima komunicirali na isti način.

“Međutim, sad smo im jasno predočili tu mogućnost i način rada da se princip supsidijarnosti primijeni i da se problem snimi i da se mjere usmjere tamo gdje je najpotrebnije”, kazao je Capak i dodao kako je Nacionalni Stožer i dosad podržavao mjere koje su predlagali lokalni stožeri. Podsjetio je na slučajeve Vukovarsko-srijemsek županije i vjenčanjima ili karantenom na Murteru gdje su oni poslušali lokalne stožere u prošlosti.

Uvijek smo do sada podržavali lokalne stožere

“Mi smo i dosad uvijek reagirali na taj način da smo podržali lokalni stožer. Mislim da nije kasno. Ali sada smo svim stožerima predočili tu mogućnost, da ona postoji, i da ćemo ih mi svakako podržati kada uoče problem i daju nam prijedloge”.

Capak uskoro očekuje smanjenje broja oboljelih 

“Nisam gledao kakvi su podaci za druge zemlje u Europi, ali to je svakako jedna teška situacija. Zbog ovog velikog broja oboljelih koji imamo u zadnja dva tjedna ili 10 dana nam je taj postotak značajno porastao. Inače smo mi kontinuirano bili ispod 5 posto i imali smo jako dobar postotak. Međutim, ovi veliki broje su nas podigli i mi se nadamo da ćemo te velike brojeve uspjeti smanjiti i vratiti se ispod 5 posto”.

Komentiraj