Capak: “Dobivam neugodne mailove, pišu da sam Hitler današnjice, da teroriziram narod”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak jutros je gostovao na N1 televiziji, gdje je odgovarao na pitanja građana o koronavirusu, ublažavanju mjera i povratku u školske klupe.

Na pitanje jesu li upute epidemiologa Ministarstvu obrazovanja pri kraju, odgovara: “Napravili smo draft verziju uputa. Odluka o povratku djece u školu nije na epidemiolozima nego na resornom Ministarstvu… Djeca puno lakše prebolijevaju koronavirus. I transmisija ide teže, očito treba biti veća infektivna doza, a i simptomi kod djece su blaži”.

O ideji Covid-putovnica i koliko je ta zamisao realna kaže: “Hrvatska s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju ima brojne komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje koje su nam konkurentne u turizmu. Ako epidemiološka situacija ostane povoljna, postoji mogućnost da nam dođu auto-turisti, koji bi mogli popuniti sezonu. No to ovisi i o epidemiološkoj situaciji u tim zemljama, o tome hoćemo li ih mi prihvatiti”.

U Njemačkoj je nošenje maski obavezno, dok je u Hrvatskoj to tek preporuka. “Mi smo preporučili korištenje maski, široko smo to komunicirali. Tražili smo od organizatora javnog prijevoza da na vrata stave natips da se preporuča nošenje maski, očekujemo da će to građani prihvatiti. Moguće je da se uvede i obveza ukoliko to bude potreba.”

Upitan koliko j izgledmo da se do 1.srpnja dozvole okupljanja na otvorenom, Capak kaže kako to ne bi preporučio. Na pitanje o dvostrukom standardu Stožera, koji daje ‘zeleno svjetlo’ za javni prijevoz i mise, ali ne i kino predstave, koncerte i kazališne predstave, Capak kaže: “Možemo li u fazama ili moramo sve uvoditi odjednom. Mi smo odlučili da idemo u fazama. Ovo što ste nabrojali smatra veći rizik, sad smo pustili manje rizične mjere… Raspravljali smo o otvaranju drive-in kina i mislimo da je to inovativna i dobra ideja. Tko god ima neku inovatinu ideju, mi ćemo to pustiti”.

Poruka da se ostane doma, kaže, još uvijek vrijedi za starije osobe i kronične bolesnike, kao i za ‘sve druge kategorije osim ako netko mora na posao ili ako je nešto od velike važnosti’.

Drugi val epidemije očekuje se na jesen, a Capak kaže da nitko u biti ne zna zašto baš jesen. “Postoje pretpostavke. Očekujemo da će se transmisija smanjiti tijekom ljeta, a onda dolazi hladnije vrijeme i smatra se da će na jesen biti drugi val. Ako ne nestane u međuvremenu, ne mutira i da nismo stekli kolektivni imunitet”, kaže.

Otkrio je da je dobio puno neugodnih e-mailova. “Poručili su da am Hitler današnjice, da teroriziram narod. Nisam dobio prijetnje smrću. Jučer sam 5 minuta prošetao gradom i ljudi su me srdačno pozdravljali”, kaže.

Na pitanje kako izvesti parlamentarne izbore u ovo doba, Capak kaže da ni njega ni njegove epidemiologe nitko još nije pitao kako bi bilo moguće održati izbore. “Odluka o tome kad će se ići na izbore, zna se čija je. Ako će se izbori događati, mi ćemo dati epidemiološki okvir, ali odluku o tome ne donosi Stožer”, rekao je.

Kaže kako nema političkih ambicija. “Imam 35 godina iskustva na području epidemiologije i namjeravam nastaviti karijeru epidemiologa… Ne očekujte me na listi HDZ-a, ja sam tu postavljen kao stručnjak i želim se baviti strukom”, poručio je.

Smatra da je previše medijske pažnje. “Ali, dok god me zovete da nešto prenesem javnosti, ja se moram odazvati. Imam ja i drugog posla. No to situacija od nas zahtijeva, i ne bih volio da itko tu stavlja previše politike…”, kaže.

Komentiraj