CAPAK ‘Od 41 mlađe osobe zaražene koronavirusom, nitko nije u težem stanju’

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik HRT-a je otkrio kako je koronavirusom zaraženo 17 djece do devet godina života, 24 od deset do 19 godina. Od ukupno 41 oboljelih mlađih od 20 godina nitko nije teže bolestan.

“Za sada nemamo informacije da je bilo tko od njih teže bolestan, dakle sve su blagi slučajevi”, izjavio je Capak, dodavši da je zadovoljan što Hrvatska i dalje nema značajno i ekspanzivno širenje virusa kao što je slučaj u nekim susjednim zemljama, već se infekcija drži pod kontrolom. Capak je zadovoljan i krivuljom koja je, kako kaže, gotovo horizontalna čemu svjedoči i otprilike isti dnevni broj oboljelih.

Capak je kazao i kako je situacija u Istri pod kontrolom. U Istri danas nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze iako je tamo, kako je istaknuo, jako puno ljudi u samoizolaciji  te kako su oni “sigurni bazen iz kojega će se regrutirati dio onih koji su pozitivni”.

Naglasio je i kako se situacija na otoku Murteru stabilizirala te kako potres u Zagrebu nije izazvao lokalni prijenos zaraze.

Capak je najavio izdavanje propusnica za odlazak iz mjesta prebivališta ili boravišta putem informatičke aplikacije, koja će omogućiti građanima da preko sustava e-građani dobiju propusnicu za kretanje, pa i oni koji spadaju u izuzetke iz odluke o ograničenju kretanja.

Propusnice će moći izdavati liječnici obiteljske medicine, lokalni stožeri civilne zaštite, te poslodavci koji žele osigurati dolazak svojih radnika na posao.

Komentiraj