Capak objavio tri nova pravila za testiranje i izolaciju

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u ponedjeljak je za N1 komentirao trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj te otkrio nove kriterije za testiranje i izolaciju.

Kazao je da je najvažnija promjena što će izolacija od sada trajati 10 dana, četiri dana manje nego dosad. Istaknuo je da osoba nakon desetog dana izolacije više nije zarazna te da nema potrebe da i dalje bude u izolaciji.

“Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa, koji će biti tretirani kao medicinsko osoblje. Prioritetne su skupine starije osobe i oni koji s njima rade, i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom”, rekao je Capak.

Upitan spremaju li se nove mjere ili odluke stožera, Capak je rekao da ponedjeljkom obično imamo nižu brojku, jer je manje testiranja. “Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti”, rekao je Capak.

“Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji premine”, rekao je Capak.

“Obično se lako utvrdi izvor zaraze, u nekih 10 posto to ne možemo znati odmah ali se s vremenom utvrdi. U 90 posto slučajeva uspijemo saznati jasno izvor zaraze. Jako je teško utvrditi je li se osoba zarazila baš u klubu ili u restoranu ako je bila u klubu ili restoranu. Rizična okupljnja su svadbe, obiteljska okupljanja, javna okupljanja”, rekao je.

Rekao je da trenutno u Hrvatskoj nema značajnijih žarišta, ali da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi.

NOVI PRISTUP PANDEMIJI: Hrvatska na pragu promjene postupka testiranja na koronavirus

Komentiraj