Capak objavio koliko je osoba u Hrvatskoj došlo u kontakt s virusom, uvedene nove mjere za četiri županije

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak u 11 sati održava konferenciju za medije, na kojoj će govoriti o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, cijepljenju i mjerama.

Uoči konferencije objavljeno je da je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.168. Među njima je 2.227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent. Preminulo je 46 osoba. Danas se održava press konferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tijek konferencije:

“U proteklom tjednu u prvih pet dana imali smo 11082 novooboljelih, a u ovom 11.047, što je za 0.3 posto manje nego u prošlom tjednu”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao da je na ljestvici incidencije zemalja Europske unije Hrvatska na 25. mjestu. Višu incidenciju imaju samo Švedska i Cipar.

“Zaključno s jučer, HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu”, rekao je capak.

Ministar zdravstva Vili beroš kazao je da je bolnički sustav izložen velikom pritisku. “Jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava”, rekao je Beroš.

Apelirao je na sve sugrađane da poštuju mjere. “Tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav”, poručio je ministar zdravstva.

“Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou. Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima koji procjenjuju opseg i broj cijepnih punktova. Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine”, rekao je Beroš.

“Što se tiče reformi u zdravstvu, mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi. Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebama pacijenata ali i našim mogućnostima. Ravnatelji bolnica upozoreni su da moraju maksimalno racionalni raspoređivati opremu i rad zdravstvenih djelatnika. Istina je da ova korona-kriza nameće drugačije zahtjeve, jer odgovor na liječenje covid pacijenata je drugačiji, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji sustava. U ovom trenutku imam podršku premijera, ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani i očekujem da u saboru prihvate predložene mjere. Reforma zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš.

“Zahvaljujem svim liječnicima obiteljske medicine koji predano rade svakodnevno pritom mislim i na naručivanje pacijenata na cijepljene. Mislim da nije dobro da se osiguranici javljaju liječnicima koji smatraju da naručivanje nije njihov posao. Postoji i mogućnost da se građani putem platforme Cijepise naruče, ali ako građani dođu do svog liječnika, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor. Oni ionako naručuju svoje pacijente na dodatne dijagnostike i postupke, tako ih mogu naručiti i na cijepljenje. Iznimna je važnost da intenziviramo cijepljenje, plan je da do kraja lipnja to bude 50-55% populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu”, dodao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio četiri odluke. “Za Zagrebačku županiju se produljuju mjere, a za Dubrovačku se ublažavaju u dijelu županije. U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije i obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak .U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalaže se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera”, rekao je Božinović.

Na pitanje o problematičnoj organizaciji cijepljenja, Capak je odgovorio: “Ja ne vidim nikakav problem u provođenju cijepljenja. Svako cijepljenje koje se provodi se stalno preispituje. Uvjeravam vas da će svo cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće da ga utrošimo. HZJZ nema nijedne doze cjepiva, sve smo utrošili za ovaj tjedan, jedva čekamo ponedjeljak da dođe Pfizer da krenemo dalje. U Dubrovačkoj županiji je danas krenulo cijepljenje turističkih djelatnika, nisu imali nijednu dozu pa su uzeli iz rezervi HZJZ-a. Je li sad netko dobio od 30 godina ili nije, to ćemo ispraviti u sljedećim tjednima ispraviti. Cijepi se svugdje, imamo 4 tipa cijepljenja, spremni smo u svakom momentu kad dođu više cjepiva to pojačati i cijepit ćemo do kraja lipnja sigurno 55% populacije, a možda i više”.

Beroš je dodao da moramo pojačati aktivnosti kad dođu veće količine cjepiva. “Županijski koordinatori su nadležni za sve u njihovim županijama, oni su odgovorni za sve, imaju odgovorne ruke i našu punu podršku. Svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, domovi zdravlja, bolnice, zavodi za hitnu medicinu i privatni djelatnici, ako će to trebati, moraju aktivno sudjelovati u cijepljenju. Znamo koliko će cjepiva dolaziti u pojedine županije i oni su svjesni potrebe organizacije, zato smo nekidan razgovarali i sa županima”, rekao je Beroš.

Beroš je dodao da se pripremaju na dolazak većih količina cjepiva. “Ako one dođu a mi nismo spremni, napravili smo loš posao. U Zagrebu će se na vrhu opterećenja trebati utrošiti 40.000 doza. U potpunosti nam u Zagrebu kažu da su spremni na sve, a mi stojimo i logistički i drugačije uz njih, ako će trebati bilo kakvu pomoć”, rekao je ministar zdravstva.

Capak je rekao da su rekli da planiraju procijepiti 55% do kraja lipnja, a dodao je da će se cijepljenje tijekom ljeta nastaviti. “Količine cjepiva će i dalje pristizati i kontinuirano će se cijepiti. Ta procjena od 55% je procjena na temelju obećanih doza od farmaceutske industrije. Kad potrošimo te doze koje bi trebale doći, to će biti tih 55% odraslog stanovništva. Ako dođe više doza, cijepit ćemo i više”, rekao je Capak.

Capak je odgovorio je na pitanje o prokuženosti: “HZJZ je proveo serološku studiju na 1500 ispitanika, u svim županijama i svih dobnih skupina. Dobili smo da je oko 25% osoba došlo u kontakt s virusom odnosno da su preboljeli. Radili smo i neutralizacijski test, što znači da je 80% od tih 25% imuno, to znači da neće oboljeti ako dođu u kontakt s virusom. Visok udio u tih 25% su imuni. Ako računamo i cijepljenje, tijekom ljeta bi trebali biti između 70 i 80% imunih u Hrvatskoj”.

Beroš je odgovorio na pitanje o eventualnim novim punktovima za cijepljenje u Zagrebu. “Ja sam apsolutno za to, ali to ovisi o procjeni gradskih zdravstvenih vlasti, to je u njihovoj ingerenciji. Kao ministar mislim da nema vikenda, nema subote ili nedjelje. Mi smo u epidemiji i moramo znati odgovoriti na te okolnosti. Riječ je o odgovornosti lokalnih koordinatora, ali ni mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Mislim da bi trebalo cijepiti i subotom i nedjeljom”, istaknuo je Beroš.

“Osim punkta na Velesajmu, na kojem radi 100 ljudi, kad se radi u dvije smjene to je i više, postoje i dalje cijepljenja u ordinacijama obiteljske medicine, ali i na mini-punktovima u domovima zdravlja, nisu se još svi ugasili. Cijepi se i u HZJZ-u, cijepili smo invalide. Cijepimo i novinare u radnim organizacijama, cijepimo i policiju, cijepit ćemo i vojsku. Ne cijepi se samo na Velesajmu, nego i na drugim mjestima a ako i kad bude potrebno, mogu se organizirati i drugi punktovi. Što se tiče drive-in cijepljenja, vidjeli smo neke modele u svijetu kako to funkcionira, vi znate da tu postoji i administrativni dio upisivanja u e-cijepi, temeljem čega će se kasnije izdavati covid putovnice, a postoji i dio čekanja od 15 minuta za slučaj da dođe do anafilaktičkog šoka. U svijetu se ljudi cijepe a onda sami ostaju u svom automobilu na parkiralištu 15 minuta pod nadzorom zdravstvenog osoblja. Ako postoje tehnički uvjeti, podržavamo drive-in cijepljenje”, nadovezao se Capak.

Upitan jesu li krizme i pričesti mini-žarišta, Božinović je rekao: “Mi smo već s ovog mjesta u više navrata upućivali da se suzdržavamo od većih okupljanja. Vjerske službe, ako se pridržavaju mjera, ne bi trebale pridonositi širenju epidemije. No, privatna okupljanja koja se događaju nakon pričesti i krizmi mogu biti problem. Vidim da su se neki županijski stožeri i biskupije dogovorili da se na to ne ide i ja to pozdravljam. Sva okupljanja, a posebno privatna su ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog. Molimo sve da izbjegavaju privatna okupljanja jer ona predstavljaju najveći rizik. Ova koordinacija lokalnih stožera i biskupija je kontinuirana i oni dnevno komuniciraju s obzirom na situaciju i donose preporuke i odluke”.

Capak je odgovorio na pitanje o drugoj fazi cijepljenja: “Ne možemo zaustaviti prelazak na treću fazu jer moramo potrošiti cjepivo. Svatko tko ima pravo na cijepljenje se može javiti, mi ćemo upotrijebiti još jeda mehanizam, to je tzv. javni poziv, dakle da kažemo da svi stariji od 65 godina mogu doći na javni punkt i da se mogu cijepiti. Liječnici obiteljske medicine možda još nisu ispraznili sve svoje spiskove, ali sad kad dolaze veće količine cjepiva će se moći svi cijepiti”.

Na novinarsko pitanje postoje li još neka žarišta, uz privatna okupljanja, Capak je rekao: “Po brojkama koje imamo u zadnjih 10-ak dana, sad smo na vrhuncu epidemije i očekujemo da će u narednim danima brojke početi padati. Nadamo se da će se taj pad produbiti i biti veći, ali ne možemo očekivati da će tako brzo biti manji broj hospitaliziranih i onih na respiratorima. Sad smo u fazi ravne crte i nadamo se da će svi brojevi početi padati. Svaki kontakt i mobilnost naših građana su rizik za prenošenje infekcije. Ono što se kod nas najčešće događa su obiteljska i druga druženja na kojima se ljudi ne pridržavaju mjera, takva okupljanja su najveći problem”.

Alemka Markotić dodala je da samo cijepljenje nije stopostotna potvrda da se možemo ponašati neodgovorno dok virus cirkulira i dok još postoji veliki postotak necijepljenih, osobito ako se radi o postojećim ili novim sojevima. “No, važno je znati da već prva doza pruža visoku zaštitu prije svega od smrtnog ishoda, a djelomično i od težeg oblika bolesti. Ono što primjećujemo je da smo imali bolesnike koji su cijepljeni jednom dozom, neki od njih i drugom dozom, i oni su imali blaži oblik bolesti. Ako su bili stariji, nije bilo težih posljedica. Neki od njih koji su cijepljeni dva puta, imali su pozitiva nalaz i bili su hospitalizirani zbog opservacija i vrlo brzo su bili pušteni doma. Cijeli svijet ide u tom smjeru da je važnije ljude zaštititi barem jednom dozom”, rekla je.

Na pitanje je li istina da je prvih tri tisuće prijavljenih na platformu Cijepise ispalo s popisa za cijepljenje, Beroš je rekao da zna za postojanje dvije greške do sada. “Prvi događaj nije bila greška nego prekid testnog funkcioniranja platforme, a druga je greška bila da su se pozivali mlađi zbog tehničkih konotacija. Bilo je rečeno da će se tih 3 ili 4 tisuće biti u bazi zainteresiranih za cijepljenje. Vjerujem da je to ispravljeno, ali mogu još provjeriti”, rekao je.

“Tih 4000 tisuće koliko je bilo registrirano u testnom radu su u bazi podataka, rečeno mi je da će se sada pozvati. To je iznimno opsežan tehnološki proces koji je imao svoje faze. Po dodatnim informacijama, stvari funkcioniraju, a mi ćemo još sve provjeriti”, rekao je Beroš, a Capak je dodao da će zamoliti informatičare da tu informaciju provjere.

Komentiraj