Capak objasnio zašto je Stožer odobrio večerašnju procesiju na Hvaru

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnio zašto je Stožer dao dozvolu za večerašnju procesiju na Hvaru.

Riječ je o procesiji Za križen, na kojoj će iz svakog mjesta (Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj, Vrboska) sudjelovati po 15 sudionika.

Capak je rekao da je Stožer dao dozvolu za procesiju jer taj taradicijski događaj stanovnicima Hvara puno znači.

“Točno je da je ovaj stožer dao dozvolu da se odradi taj tradicionalni događaj koji stanovnicma Hvara puno znači, naravno uz procjenu epidemiološke lokalne situacije i uz propisaivanje strogih mjera higijene i distanciranja”, rekao je Capak i pojasnio:

“Ta situacija je bila prodiskutirana na stožeru i donijeta je odluka da se dopusti procesija Za križen jer se radi o starom, zaštićenom običaju koji je prijavljen UNESCO-u. Dogovorili smo se da će se procesija održati, ali smo propisali da može sudjelovati svega 15 osoba.

Usto smo propisali i vrlo stroge mjere. Sudionici će biti na određenom razmaku bez komunikacije i dodira.”

Ravnatelj HZJZ-a je još dodao da je na odluku utjecala i činjenica što na Hvaru nema potvrđenog nijednog pozitivnog slučaja.

“S obzioma da na Hvaru nema slučajeva koronavirusa, epidemiološka situacija je izrazito povoljna, odlučili smo da možemo takav događaj dopustiti. Ako će se svi držati mjera, ne može se dogoditi ništa, pogovoto jer nemaju nijedan slučaj”, zaključio je.

Komentiraj