Capak o uvođenju novih epidemioloških mjera za ugostitelje i početku cijepljenja protiv gripe

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje.

Mjere koje će Nacionalni stožer donijeti, odnosit će se na tišu glazbu u ugostiteljskim objektima, te pripremu funkcioniranju ugostiteljstva u zimskom razdoblju, kada većina vanjskih terasa nije u funkciji.

Tiša glazba u kafićima i barovima

“Bučnija glazba uzrokuje da gosti ugostiteljskih objekata moraju stajati bliže jedni drugima, ukoliko žele razgovarati i samim time ne mogu održavati potrebnu distancu. Osim toga da bi nas sugovornik čuo, moramo glasnije razgovarati i to svakako pospješuje širenje virusa”, komentirao je Capak uvođenje novih epidemioloških mjera za ugostitelje u Dnevniku Nove TV.

To je samo jedna od mjera

“Osim toga moramo razgovarati s ugostiteljima o načinu rada u zimskim mjesecima s obzirom da većina terasa neće biti otvorena i gostima će na raspolaganju biti isključivo unutarnji prostor kafića i barova,”dodao je Capak.

Navodi da se već pisalo o povezanosti širenja koronavirusa s razinom buke. “Ne znam je li to netko primijenio, ali stvar je logična. Ako je veća buka, ljudi prilaze bliće i govore glasnije”, dodao je Capak.

Kaže kako je bitna i vlažnost zraka u prostorima. “Osim provjetravanja bitna je i vlažnost zraka. U prostorima koji se griju zrak je suh. Sluznica našeg respiratornog sustava je građena tako da treba biti uvijek vlažna”, kazao je Capak.

“Ako se osuši u suhom prostoru disanjem, to ju oštećuje pa može doći do naseljavanja virusa i bakterija”, objasnio je Capak.

Cijepljenje protiv gripe kreće u listopadu

Uskoro kreće cijepljenje protiv gripe. “Mi smo ove godine naručili puno više cjepiva nego prošle godine i još tražimo načina da naručimo dodatne količine”, kazao je Capak.

“Naručeno je 700.000 doza, a uzeli bi još barem 100.000 ako to bude moguće. Pustili smo glas da tražimo dodatne doze gripe. Iako je ovo već dodatna doza jer smo inicijalno naručili 460.000 doza u prvom mjesecu kad smo imali priliku naručivati. Tada nismo znaliza epidemiju i pandemiju”, objasnio je Capak.

“I ljekarne su nabavile 100.000 doza. Cjepljenje će krenuti odmah po dolasku cjepiva, obećano nam je da će cjepivo krenuti u drugom tjednu listopada. Nakon toga odmah kreće cijepljenje”, zaključio je Capak.

 

 

 

Komentiraj