Capak o ‘svjetlu na kraju tunela’: “Imamo dovoljno cjepiva za cijelu populaciju”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak u utorak je sudjelovao na online sastanku Vlade sa županima.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u utorak 2900 novih slučajeva zaraze koronavirusom te 75 preminulih osoba. “Današnje brojke nažalost nisu dobre, naročito one koje se odnose na hospitalizacije i preminule. U zadnjem tjednu kojeg smo pratili smo imali više od 15 % veću brojku nego što je to bilo u tjednu radnije”, rekao je Capak.

Na sastanku je ravnatelj HZJZ-a govorio i o cjepivu, kojeg je nazvao ‘svjetlom na kraju tunela’. “Ono što je svjetlo na kraju tunela, to je cijepljenje. U zadnjih par dana se kroz medije intenzivno komunicira da je blizu registracija prvog cjepiva. Po svemu sudeći, to će biti Pfizerovo cjepivo, kojeg smo preko zajedničke nabave EU naručili u količini od milijun doza. Vrlo brzo očekuje se i registracija cjepiva AstraZenece odnosno oksfordskog cjepiva, kojeg smo naručili 2.7 milijuna doza”, rekao je.

Capak je dodao da su još dvije tvrtke blizi registracije. “To su Moderna od koje smo naručili milijun doza te Johnson&Johnson, od kojeg smo naručili 900 tisuća doza. Imamo dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju Hrvatske, obzirom da cjepivo u prvom koraku vjerojatno neće biti registrirano za mlađe od 18 godina”, rekao je.

“Mi ćemo dakle praktički moći cijepiti cijelu populaciju Hrvatske, ali treba imati na umu da će cjepivo dolaziti u tranšama, zbog čega smo napravili prioritete. Krenut ćemo sa zdravstvenim djelatnicima te korisnicima i djelatnicima domova za starije. To su najugroženije skupine i skupine preko kojih će se najviše smanjiti širenje virusa”, zaključio je ravnatelj HZJZ-a.

Plenković održava online sastanak sa županima

Komentiraj