VIDEO:CAPAK: “Ne smijemo zapuštati područje javnog zdravstva”

‘Financiranje javnog zdravstva u Hrvatskoj je ispod dva posto ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo, a to uključuje i cjepiva i mikrobiološke usluge. Preporuka Europske unije je od tri do pet posto, rekao je za Nacional.hr ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

NACIONAL: Prije dva mjeseca nitko nije ni sanjao da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Kakve pouke iz ovoga moramo izvući?

“Ovo je sasvim sigurno najveći epidemiološki izazov i problem u zadnjih 100 godina. Srećom imamo dobro organiziranu epidemiološku službu i javno zdravstvo, ali uvijek ima prostora za poboljšanja i ja se nadam da će ova situacija svima pomoći da shvate da su preventiva i javno zdravstvo najvažniji. Financiranje javnog zdravstva u Hrvatskoj je ispod dva posto ukupnog proračuna za zdravstvo, a to uključuje i cjepiva i mikrobiološke usluge, dok je u Sloveniji tri posto. Preporuka Europske unije je od tri do pet posto. Ne smijemo zapuštati područje javnog zdravstva i epidemiologije jer se ovo uvijek može dogoditi. Često se pojavljuje nova emergentna i reemergentna zarazna bolest. Vraćaju se tropske bolesti, u Grčkoj se pojavila autohtona malarija, a virus zapadnog Nila u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Za te bolesti sustav treba biti spreman. Ovakve krize pokazuju da moramo imati hladni i topli pogon. Bilo bi puno bolje da imamo više epidemiologa, više novca i bolju opremu, ali bez obzira na naše kapacitete mi ćemo napraviti sve što god je u našoj moći da odradimo sve kako treba.”

Komentiraj