CAPAK: “Ne smijemo se uljuljkati, moramo i dalje ustrajati”

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut i šefica Uprave ZET-a Ljubica Romčević-Žgela gostovali su jutros u emisji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija, gdje su komentirali popuštanje mjera, čija je prva faza krenula jutros.

“Vjerujem da neće biti problema s popuštanjem mjera, jer su se građani pridržavali i dosad mjera. Mislim da će se svi držati mjera bez obzira na veću mobilnost. Poznavajući psihologiju naših ljudi za očekivati je da pohrle u shoping, ali smo postavili organizaciju na terenu, imamo dosta svjesnih građana, vjerujem da neće biti problema”, poručio je Trut dodavši da nisu izmislili mjere, već su one tu da nas štite.

“Jako je teško za predvidjeti gdje bi moglo doći do problema, ako će se građani držati mjera ne bi trebalo biti problema. Mislim da su svi shvatili da je ključna mjera smanjenje mobilnosti i fizička distanca”, istaknuo je Capak te doda da su pstili intražupanijski promet, ali još ne razmišljaju pustiti interžupanijski promet.

“Ne smijemo se uljuljkati u činjenicu da smo možda i najbolji u Europi po brojkama. Nego moramo i dalje ustrajati u tome da dočekamo ljeto da možemo još te mjere olabaviti”, poručio je.

Ravnatelj HZJZ-a je govorio i o organiziranju evenata. “Za bilo koji događaj se može propisati i napraviti epidemiološki okvir dok je epidemiološka situacija u redu. Npr. može se održati koncert u Areni sa 100 posjetitelja, to karikiram. Odluku o tome da li treba i u kojem momentu vratiti učenike u škole i koje učenike će donijeti Ministarstvo obrazovanja, a epidemiolozi će donijeti mjere kako se to mora. Moje osobno mišljenje je da e-škola ide dobro”, ponovio je.

Istaknuo je da je vrlo izvjesno da će doći do druge faze popuštanja. “Situacija s domovima i prijenosom u općoj populaciji se smiruje, ali apeliram na to da je virus i dalje tu i da se moramo pridržavati mjera”, rekao je i doda da je jako teško definirati što se mora dogoditi da bi se ukinulo popuštanje. “Svaki dan ćemo o tome razgovarati razmišljati što činiti. Možda neko novo žarište neće biti povezano s popuštanjem mjera… Ako bude, naravno da ćemo reagirati”, objasnio je Capak.

Naglasio je da u zdravstvenom sustavu postoji obveza za maske. “U javnom prijevozu je preporuka za maske. Kod nas nema kulture da se maske nose i smatramo da je uvođenje obaveze prestrogo u ovom momentu. Dajemo snažnu preporuku da se maske nose u zatvorenim prostorima”, rekao je.

Potom je još jednom objasnio mjere za trgovine koje prodaju odjeću i što s isprobavanjem odjeće. “Ako vi dotaknete neki predmet ili se iskašljete iznad njega ili govorite iznad njega neko vrijeme virusne kapljice mogu ostati na njemu. Moguće je da netko ako to dira rukom i prenese na sluznicu nosta, usta ili očiju, da se virus prenese. Mi o tome govorimo teoretski, jer nemamo nigdje zapisani da je to tako. Osim toga na samom ovom koronavirusu nema posebnih ispitivanja koliko može izdržati na nekim predmetima. Možemo govoriti da između 48 i 72 sata virus ugine, to je sigurno. Ako netko ima neku inovativnu ideju, mi kad smo imali raspravu ja sam predložio da svi imaju pegle na paru i da nakon isprobavanja pređu preko tog materijala. S tim nisu bili epidemiolozi zadovoljni, ali ni ženski dio, a ovo da maknete na 5 dana nešto je bilo nekako najlakše”, kazao je Capak.

Smatra da je ZET dobro organiziran. “Apel građanima: mi nismo odvajali kad će se tko voziti, ali neka oni koji ne rade ne idu na javni prijevoz u vrijeme kad se ide na posao. Ako moraju nešto obaviti neka idu iza 8.30, 9.. Ali i dalje je preporuka – ostanite doma”, poručio je.

Na kraju je Trut odgovorio na pitanje što s ljudima koji žive na relaciji Zaprešić-Velika Gorica, jer ne voze autobusi. “Pa moraju se organizirati”, kazao je.

Komentiraj