Capak: “Ne planiramo policijski sat”

Stožer civilne zaštite ne planira policijski sat, jer je još mnogo mogućnosti, poput dodatnog skraćivanja radnog vremena ili smanjenja broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima, kazao je za dnevnik.hr ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

Odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike. “Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi Covid bolesnika i bolesnika od gripe, kazao je Capak.

Dodao je kako se Stožer priprema i za scenarij da će se educirati drugi liječnici koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. “To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata, kada su mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći”, kazao je Capak. “Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći”, kazao je Capak.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da je Hrvatska “daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav”.

Komentiraj