CAPAK: “Najesen će biti puno teže”

Najesen će biti puno teže. Trebamo to uzeti ozbiljno i jako se dobro pripremiti, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV, nakon što nije razvio simptome Covida 19 u dvotjednoj samoizolaciji koja mu je danas završila.

“Ako se virus u međuvremenu ne promijeni ili ne nestane, na jesen, kad zahladi i kad ćemo biti više u zatvorenim prostorijama gdje je koncentracija virusa veća, sigurno će se lakše prenositi koronavirusna infekcija. Osim toga, to će nam se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Tada ćemo imati puno težu situaciju nego što je imamo sada”, kazao je Capak.

Podsjetio je da je “Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u zadnja dva dana vrlo intenzivno komunicirala bojazan da će koronavirusna infekcija na jesen biti puno gora nego što je sada”, a “to su znanstvenici koji znaju o čemu govore”. Stoga, poručuje Capak, “tu situaciju na jesen trebamo uzeti ozbiljno i trebamo se jako dobro pripremiti”.

Capak objašnjava kako se najesen očekuje “puno veći broj zaraženih i da će biti puno teže jer će se interpolirati s drugim respiratornim infekcijama”. Hrvatska “poduzima mjere da pokušamo dobiti cjepivo protiv gripe ove godine ranije nego do sada, no mi smo mala država i mali naručitelj pa se teško probijamo na prva mjesta prilikom isporuke cjepiva, ali intenzivno radimo na tome i nadamo se da ćemo uspjeti”.

Capak je izvijestio kako je ekspertna skupina Kriznog stožera u Ministarstvu zdravstva danas dogovorila da će dopustiti posjete roditelja djeci u bolnicama “na svim odjelima pod epidemiološkim okvirom”.

Upitan je li mjera obvezne dvotjedne izolacije za građane BiH ukinuta zbog izbora, odgovorio je kako bi to “trebali pitati političare, ja sam zadužen samo za epidemiološke aspekte”.”Ono što mogu epidemiološki reći je da je porast broja slučajeva posljednjih desetak dana bio importiran iz BiH, Srbije i sa Kosova. Slučaj u Đakovu je povezan s Kosovom”, kazao je Capak.

Komentiraj