Capak: “Na početku smo četvrtog vala i nadamo se da će to biti valić, a ne val s obzirom na broj cijepljenih i preboljelih”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju i uvođenje strožih epidemioloških pravila za hrvatsku obalu. U glavnom je riječ o ograničavanju okupljanja ljudi.

“Bit će ograničenja okupljanja, na nacionalnoj razini je to sada za sva okupljanja do 100, ovdje će se smanjiti. Isto tako će se ograničiti broj osoba koje dolaze na organizirane događaje uz potvrdu, također će biti neko ograničenje, broj još nismo usuglasili. Osim toga, organizator će svoj događaj trebati najaviti sedam dana ranije lokalnom i županijskom stožeru, koji će provjeriti održavanje mjera i sve druge organizacijske aktivnosti koje su vezane uz epidemiološku zaštitu”, rekao je capak u Dnevniku HRT-a.

Govoreći o uvođenju strožih mjera na Jadranu, dodao je kako postoji mogućnost da Nacionalni stožer intervenira ukoliko se lokalni i županijski i stožer ne mogu dogovoriti oko toga koje bi to mjere bile i ograničenja bili na nekom događaju.

“Sutra ćemo odrediti taj broj, ne znam reći precizno, bit će manji nego što je na nacionalnoj razini”,  rekao je Capak.

Istaknuo je kako je na lokalnoj razini moguće uvijek donositi strože mjere s čim se, kako je rekao, uglavnom i složi Nacionalni stožer. Iznimka su kulturni događaji gdje se odluke donose na nacionalnoj razini.

Početkom ljeta imali smo dobru situacija, sada krivulja novozaraženih raste. Capak je rekao kako će ovaj porast biti teško zaustaviti.

“Sad smo na početnoj stopi krivulje 4. vala, sada je samo pitanje koja će biti visina toga vala i hoće li rast biti strm, ili će krivulja biti položenija. Mi se nadamo da će taj rast prema vrhu krivulje dulje trajati. Ove godine imamo povoljniju situaciju jer se skoro 50 posto ljudi cijepilo s dvije doze, imamo dosta preboljelih osoba koje su također zaštićene. Nadamo se da će to biti valić, a ne val”, rekao je.

Komentiraj